img
img
Türkiye, Doğu Anadolu Bölgesi ve Muş İlinde Çayır Mera Yem Bitkileri ve Hayvancılığın Bugünkü Durumu      
Yazarlar (2)
Mahir Özkurt
Türkiye
Prof. Dr. Selahattin ÇINAR Prof. Dr. Selahattin ÇINAR
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Hayvancılıkta karlı bir üretim için, yem maliyetlerinin düşürülmesi gerekmektedir. 2018 yılı Türkiyeİstatistik Kurumu (TUİK) resmi verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre, Türkiye 18,6 milyonbüyükbaş hayvan birimine (BBHB) denk gelen hayvan varlığının toplam kaba yem ihtiyacı 85 milyontondur. Ancak Türkiye’nin toplam kaba yem üretimi toplamı 59 milyon ton olup, bunun 10 mil. tonuçayır meralardan, 18 milyon tonu yem bitkilerinden, 31 milyon tonu diğer bitkisel artıklardankarşılanmaktadır. Ülkedeki toplam kaba yem açığı 26 milyon ton olup, bu da toplam ülkenin toplamkaba yem ihtiyacının %30’una tekabül etmektedir. Kaliteli kaba yem açığı ise bunun çok üzerindedir.Doğu Anadolu Bölgesinde ise kaba yem açığı 3,5 milyon ton (% 19) olarak hesaplanmıştır. Muş’taise üretilen kaba yemin, mevcut hayvan varlığına yeterli olduğu belirlenmiştir. Hayvancılığın genelolarak meraya dayalı olarak yapıldığı Doğu Anadolu Bölgesinde üretilen yem bitkileri miktarı daTürkiye ortalamasının üzerindedir. Türkiye kaba yem açığının kapatılması için mera alanlarının ıslahıve tekniğine uygun kullanılarak bu alanlardan daha yüksek verim alınması, tarla tarımı içerisinde yembitkileri ekim alanlarının artırılması gerekmektedir. Kaba yem açığının kapatılması ile daha yüksekhayvansal üretim elde edilebilecek, girdi maliyetleri düşebilecek ve hayvan üreticilerin gelir seviyesiartacak ve hayvansal ürünlerin fiyatı düşebilecektir. Çalışmada Türkiye, Doğu Anadolu Bölgesi veMuş İli çayır mera yem bitkileri durumu, kaba yem üretim durumu, kaba yem açığı konularıirdelenmeye çalışılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology
Dergi ISSN 2148-127X
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 10-2020
Cilt No 8
Sayı 10
Sayfalar 2191 / 2201
Doi Numarası 10.24925/turjaf.v8i10.2191-2201.3656
Makale Linki https://doi.org/10.24925/turjaf.v8i10.2191-2201.3656