Yazarlar |
Doç. Dr. Sedat BOYACI
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Adil Akyüz
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Amaç: Bu çalışmada, seraların serinletilmesinde ticaripedlere (celdek ped) alternatif olarak kullanılabilecekyerel malzemeler (rende talaşı ve saman) ve bunlarıngölgeleme tülü ile birlikte kullanımında uygulamalarınserinletme etkinlikleri, soğutma kapasitesi ve su tüketimmiktarlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.Yöntemler ve Bulgular: Çalışmada, doğal havalandırmave doğal havalandırma+gölgeleme tülü uygulamalarıyapılarak bu uygulamaların iç ortam sıcaklık değerleriniazaltmada yetersiz kaldığı belirlenmiş ve evoparatifserinletme sistemlerinin gerekliliği ortaya konulmuştur.Daha sonra serinletme materyali olarak celdek ped,rende talaşı, saman ve sistem etkinliğini arttırmakamacıyla malzemelerin gölgeleme tülü ilekombinasyonları kullanılmıştır. Elde sonuçlara göre,celdek ped’te en yüksek serinletme etkinliği %56.722iken gölgeleme tülü ile birlikte kullanılması durumundabu oran %67.45’e çıkmıştır. Saman uygulamasında enyüksek serinletme etkinliği %29.96 ikensaman+gölgeleme tülü ile birlikte kullanılmasıdurumunda bu oran %32.77’ye ulaşmıştır. Rende talaşıuygulamasında en yüksek serinletme etkinliği %41.08iken rende talaşı+gölgeleme tülü ile birlikte kullanılmasıdurumunda bu oran %44.44’e ulaşmıştır.Genel Yorum: Çalışma sonucunda, ticari olarak üretilenceldek pedlerin sera içi sıcaklıkları düşürmede dahaolumlu sonuçlar verdiği belirlenmiştir. Yerelmalzemelerde başarı oranının düşmesindeki neden dışortamdan alınan kuru havanın serinletme pedlerininiçerisinden sera içerisine doğru yeterli miktarda havailetememesinden kaynaklandığı ve bunun sonucuolarakta yerel malzemelerin serinletme etkinliğininazaldığı belirlenmiştir.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Dünyanın önemli seracılıkmerkezlerinden olan ülkemizde yaz aylarında ortayaçıkan yüksek sıcaklıkların azaltılması ve düşük oransalnem değerlerinin arttırılması ekonomik bir üretim içinson derece önemlidir. Serinletme uygulamaları ilebirlikte artan sıcaklıklar karşısında yaşanan verimkayıpları azalacak ve çiftçi gelir seviyesi artmakla birliktedünyada seracılıkta rekabet gücümüzde artacaktır. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi |
Dergi ISSN | 2667-7733 |
Dergi Tarandığı Indeksler | CABI |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 12-2019 |
Cilt No | 24 |
Sayfalar | 257 / 268 |
Makale Linki | https://dergipark.org.tr/tr/pub/mkutbd/issue/51091/651920 |