img
Kırşehir İlinde Seralarda Kullanılan Sulama Sularının Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi     
Yazarlar
Doç. Dr. Sedat BOYACI Doç. Dr. Sedat BOYACI
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Ömer ERTUĞRUL Dr. Öğr. Üyesi Ömer ERTUĞRUL
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Gülden ÖZGÜNALTAY ERTUĞRUL Dr. Öğr. Üyesi Gülden ÖZGÜNALTAY ERTUĞRUL
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Derya Duran Gökalp
Özet
Çalışma, Kırşehir ilinde sera işletmelerinde kullanılan sulama sularının kalitelerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla, ilde yer alan 12 sera işletmesinden sulama suyu örnekleri alınmıştır. Ayrıca, 0-30 ve 30-60 cm derinliklerinden üretim dönemi başlangıcı ve sonunda toprak örnekleri alınmıştır. Sulama suyu örneklerinde belirlenen pH değerleri 5.47-8.61, elektriksel iletkenlik (EC) ise 35-1720 dS m-1 arasında değişim göstermektedir. İşletmelerde kullanılan sulama sularının kalsiyum, magnezyum ve potasyum konsantrasyonları bakımından bir sorun oluşturmazken, işletmelerin %75’inin sulama suları yüksek düzeyde sodyum içermektedir. Sulama suyu örneklerinde karbonat iyonu bulunmazken, bikarbonat konsantrasyonları açısından örneklerin 10 tanesi orta sınıfında, 2 tanesinde ise önemsiz bulunmuştur. Klor sınıflamasına göre işletmelerin %91.67’si 1.sınıf ve %8.33’ü ise 3. sınıfa dahil olmuştur. Sülfat konsantrasyonları bakımından %90’ı 1. sınıfa, %10’u 2. sınıfa girmektedir. Sodyum Adsorbsiyon Oranı değerleri bakımından %91.67’si 1. sınıfa, %8.33’ü 2. sınıfta yer almıştır. Kalıcı Sodyum Karbonat değerleri bakımından ise sorun bulunmadığı belirlenmiştir. %Na değerlerine göre sınıflandırıldığında örneklerin %58.33’ü 1. sınıf, %33.33’ü 2. sınıf ve %8.33’ü 4. sınıf olarak belirlenmiştir. Bor konsantrasyonlarının bakımından %83.33’i 1.sınıf, %8.33’u 2. sınıf ve %8.33’ü 4. sınıfta yer almıştır. Yetiştirilen bitkiler dikkate alındığında toprak reaksiyonlarının sebze yetiştiriciliği açısından uygun, EC değerlerine bakıldığında, bazı sera topraklarının hafif ve orta tuzluluk gösterdiği belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, sera işletmelerinde sulama suyu analizlerinin düzenli olarak yapılması ve topraktaki tuzluluk düzeyinin takip edilmesi yetiştiricilik açısından önemli görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KSU Journal of Agriculture and Nature
Dergi ISSN 2619-9149
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 10-2023
Cilt No 26
Sayı 5
Sayfalar 1178 / 1188
Doi Numarası 10.18016/ksutarimdoga.vi.1180103
Makale Linki http://dx.doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1180103
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 1
Google Scholar 1
Kırşehir İlinde Seralarda Kullanılan Sulama Sularının Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi

Paylaş