Üniversite öğrencilerinde beden algısı ve beden kitle endisi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Sibel Önal
Başak Koca Özer
Mehmet Sağır
Doç. Dr. Seçil SAĞIR
Ayşegül Özdemir
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
Sercan Acar
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye
Cansev Meşe Yavuz
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Beden algısı, bireyin kendini zihninde canlandırması olaraktanımlanabilmektedir. Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde obezite vefazla kiloluluk prevelansı gençlerde de hızlı bir artış göstermektedir.Kilo artışı erkeklerin ve kadınların beden algısını negatif olaraketkilemekte ve bu durum medyada zayıflığın idealleştirilmesiyleilişkilendirilmektedir. Araştırmanın temel amacı, üniversiteöğrencilerin kendi zihinlerinde canlandırdıkları beden algı düzeyleriile boy, ağırlık ve beden kitle endisleri (BKE) arasındaki ilişkininbelirlenmesidir. Araştırmanın örneklemini Ankara ve Sivas'taöğrenim gören, 17-30 yaş arası 617 (304 erkek ve 313 kadın)üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda BKEdeğerlerine göre erkeklerin % 0.3'ü ve kadınların % 6.1'i zayıf,erkeklerin % 9.9'u ve kadınların % 6.4'ü obez olarak saptanmıştır.Beden ağırlığı algısı durumuna göre erkeklerin % 6.1'i ve kadınların% 29.6'sı kendilerini zayıf, erkeklerin % 47.7'si ve kadınların %20.3'ü kendilerini fazla kilolu kabul etmektedir.Vücut algısı ölçeğiortalama puanı her iki cinsiyet arasında istatistiki açıdan anlamlıbulunmuştur (p<0.05). Her iki kentte eğitim gören erkeklerinkendilerini daha zayıf, kadınların daha kilolu algıladıklarıbelirlenmiştir.Kadınların görsel kaygılarla, erkeklerin ise sağlıklıolmak için kilo vermek istedikleri ve son bir ayda diyet yapanbireylerde kadınların daha yüksek oranda olduğu saptanmıştır.Araştırma sonuçları bireylerin fiziksel durumunun değerlendirilmesive beden hoşnutsuzluğunun rolü açısından da tartışılmıştır.
Dergi Adı Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 06-2019