Fotoğraflardan ve Yüz Üzerinden Alınan Antropometrik Ölçülerden Kimlik Tespiti ve Cinsiyet Tayini
Doç. Dr. Seçil SAĞIR
Dünyada; sosyal, psikolojik vb. gibi çeşitli çevresel etmenlerin etkisiyle giderek artan suçlu ve suçluluk oranı, yeni kimliklendirme yöntemlerinin bulunmasını gerekli hale getirmiştir. Resmi kayıtların iyi tutulduğu ülkelerde; el izi ve parmak izleri, iris ve retina tarama, yüz tanımlama, dişlerle ilgili kayıtlar, kan grubunu içeren laboratuvar kayıtları vb. belgeler kimliklendirme çalışmalarında çok işlevseldir. Ülkemizde bu belgelerin kayıtlarının eksikliği ya da olmaması kimlik tespitini güçleştirmektedir. Bu araştırmada herhangi bir belgeye, kayıta gerek duymadan bireyin kimliğinin tespit edilmesi ile bu problem biraz da olsa aşılmaya çalışılmıştır. Bunun için 20 yaşını aşmış 100 erkek ve 100 kadın bireyden oluşan bir örneklem grubu oluşturulmuş ve bu bireylerin ön ve yan cepheden olmak üzere birer fotoğraarı çekilmiştir. Bireylerin yüzlerinden alınan, önceden belirlenmiş 20 antropometrik ölçü, daha sonra fotoğraarı üzerinden de alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Kadınların yüzleri üzerinden alınan bizygomatik genişlik, burun uzunluğu, (p<0,01), biotobasion superior genişliği, dış kantal uzaklığı, burun genişliği, burun yüksekliği ve kulak uzunluğu (p<0,001) ölçüleri, fotoğraarından alındığında iki ölçü arasında belirgin bir fark olduğu ve yapılan t testi sonucunda da bu farkların anlamlı olduğu bulunmuştur. Erkeklere ait ölçülere baktığımızda ise, aradaki fark bizygomatik genişliği, biotobasion superior genişliği, biotobasion inferior genişliği, bitragus genişliği, trichion-stomion uzunluğu, dış kantal uzaklığı, iç kantal uzaklığı, burun uzunluğu, burun genişliği, kulak yüksekliği ölçüleri (p<0,001) anlamlı çıkmıştır. Yüz üzerinden alınan ölçülerden hesaplanan endis değerlerimizi tekrar fotoğraardan aldığımız ölçülerle hesapladığımızda, bu değerlerin oldukça değiştiği gözlenmiştir. Fotoğrafiarda, antropometrik noktaların hepsi tam olarak belirlenemediği için sonuçlarda hata payı artacağından, yüz üzerinden direkt ölçü alınabiliyorsa alınmalı yoksa bu sorunlar göz önünde bulundurularak fotoğraftan ölçü alınmaya devam edilmelidir.
Dergi Adı Ankara Üniversitsi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 06-2018