Obezitenin Belirlenmesinde Kullanılan Beden Kitle İndeksi, Bel Çevresi, Bel-Kalça Oranı Metotlarının Karşılaştırılması
Hülya Taşlı
Doç. Dr. Seçil SAĞIR
Obezite teşhisinde kullanılan yöntemlerin birbirinden farklı sonuçlar ortaya koyması obezitenin teşhisindehangi yöntemin kullanılacağına ilişkin tartışmalara neden olmaktadır. Bu araştırmada obezite teşhisindekullanılan beden kitle indeksi, bel çevresi, bel kalça oranı metotlarının kendi aralarında karşılaştırılmasıamaçlanmaktadır. 201 kadın ve 205 erkek öğrenciden boy uzunluğu, ağırlık, bel çevresi, kalça çevresi ölçülerialınmıştır. Beden kitle indeksine göre kadın bireylerin obezite oranı %4.5, erkeklerin %6.4’tür. Bel çevresinegöre kadın bireylerin obezite oranı %3, erkeklerin %2.4’tür. Bel kalça oranına göre kadın bireylerin obeziteoranı %1, erkeklerin %4.4’tür. Elde edilen bulgular istatistiksel olarak karşılaştırılmış ve buna görecinsiyetler arasında obezite oranları açısından anlamlı bir farka rastlanılmıştır (p<0.05). Üç yönteministatistiksel olarak karşılaştırılması sonucunda aralarında anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.05). Elde edilenbulgular sonucunda obezitenin teşhisinde en az iki yöntemin değerlendirilmesi önerilmektedir. Bel kalçaoranının kadınlarda obeziteyi teşhis etmede yetersiz olduğu görülmüştür. Erkeklerde ise yalnızca abdominalobezite oranlarını ortaya koyduğu, genel obezite oranı hakkında yanıltıcı bilgiler verdiği görülmektedir. Bunedenle beden kitle indeksi ile elde edilen veri mutlaka bel çevresi ölçümü ile desteklenmelidir. Tek biryöntemden yola çıkarak bireylere obezite teşhisi koymanın doğru sonuçlar vermeyeceği düşünülmektedir.
bel çevresi,bel kalça oranı,obezite
Dergi Adı Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi