Ceviz Fidanı Yetiştiriciliğinde Yeni Bir İç Mekan Aşı Modeli Olarak Kök Boğazı Aşısının Uygulanabilirliğinin İncelenmesi
Yaşar Akça
Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Sebahattin YILMAZ
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Ahu Bolsu
Fatma Uysal
Bu araştırma 2004-2005 kış sezonunda cevizlerde kök boğazı aşısının uygulanabilirliğini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Tokat'ta selekte edilmiş dört ceviz tipi kök boğazı aşısı ile kontrollü odada aşılanmış, aşı kaynaştırma ortamı olarak perlit ve kavak talaşı kullanılmıştır. Kaynaşma ortamının sıcaklığı 15-27°C arasında kademeli olarak artırılmıştır. Yapılan aşılarda aşı tutma oranları belirlenmiş ve istatistiki analize tabi tutulmuştur. Anaç kalınlığı, kalem kalınlığı, kalluslenme dereceleri, anaçta ve kalemde sürme ve aşı tutma durumları görsel olarak değerlendirilmiştir. Perlit ortamında ortalama %20, kavak talaşı ortamında ortalama %32,5 aşı tutma başarısı elde edilmiştir. Tipler ve ortamlar arasında aşı tutmadaki farklılıklar önemli bulunmuş¬tur.
aşı kalemi,aşılama,anaç kalem ilişkileri,anaçlar,Juglans regia,Juglans,hızar tozu,ceviz,çıplak köklü fidan,büyüme ortamı,perlit
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı BAHÇE