Yazarlar |
Harun Göçer
|
Halit Yetişir
Erciyes Üniversitesi, Türkiye |
Abdullah Ulaş
Erciyes Üniversitesi, Türkiye |
Mehmet Arslan
|
Dr. Öğr. Üyesi Alim AYDIN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu çalışmada, Salvia officinalis L. ve S. tomentosa Mill. türlerinin farklı tuz seviyelerine tepkisi belirlenmiştir. Ada çayı bitkileri iklim odasında, su kültüründe altı farklı tuz stresinde [1 (kontrol), 2, 3, 4, 5 ve 6 dS m-1] yetiştirilmişlerdir. Bitki organları taze ve kuru ağırlıkları, gövde uzunluğu, yaprak alanı, SPAD, CO2 asimilasyonu, kök uzunluğu, kök hacmi, kök kalınlığı, yaprak Na+, K+, Ca++ Cliçerikleri ve esansiyel yağ asidi miktarı belirlenmiştir. Aratan tuz seviyesi iki adaçayı türünü de bitki gelişimi açısından önemli derecede etkilemiştir. Ancak, türler arasında biyomas gelişimi açısından önemli farklılıklar olmuştur. Genellikle, S. tomentosa türü S. officinalis’e göre daha iyi performans göstermiştir. Artan tuz stresi ile birlikte yaprakların Na+ ve Cliçeriği artmış ve artış S. tometosa’da daha yüksek olmuştur. Yaprakların K+ içeriği tuz stresi ile birlikte sürekli azalırken, Ca+ içeriği tuz dozlarına karşı farklı tepkiler vermiştir. Çalışma, tuz stresi ile esansiyel yağ asitlerinin miktarının arttırılabileceğini göstermiştir. Yağ miktarındaki oransal artış S. officinalis’te daha yüksek olmuştur. Sonuçlar, Salvia türlerinin düşük ve orta tuzlu topraklarda yetiştirilebileceğini, adaçayını sulamak için ikinci sınıf suların kullanılabileceğini ve adaçayı esansiyel yağ veriminin tuz stresi kullanılarak arttırılabileceğini göstermiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | KSU TARIM VE DOGA DERGISI-KSU JOURNAL OF AGRICULTURE AND NATURE |
Dergi ISSN | 2619-9149 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2021 |
Cilt No | 24 |
Sayı | 3 |
Sayfalar | 505 / 514 |
Doi Numarası | 10.18016/ksutarimdoga.vi.730477 |
Makale Linki | http://dogadergi.ksu.edu.tr/tr/pub/issue/60916/730477 |