Yazarlar (2) |
![]() Ankara Üniversitesi, Türkiye |
![]() Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Midyeler kabuklu su ürünü zehirlenmesi için en büyük tehlikeyi oluşturmaktadır. Fakat istiridye ve deniz tarakları da kabuklu su ürünü toksinlerini içerirler. Yengeç ve karides dinoflagellatalarla beslenmedikleri için tehlikeli değildirler. Yaklaşık olarak bilinen 1200 dinofilagellata türünün 20’si insanda hastalık meydana getiren toksinleri üretir. Dinofilagellataların ürettiği toksinlerin, yaklaşık 20 tanesi bilinmektedir. Kabuklu su ürünlerinin tüketimi felç, nörotoksik, ishal ve amnezi ile seyreden dört tip zehirlenme sendromu oluştururlar. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri) |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayınlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale |
Dergi Adı | Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi |
Dergi ISSN | 1012-0173 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2003 |
Cilt No | 17 |
Sayı | 3 |