img
img
Kabuklu Su Ürünü Toksinleri   
Yazarlar (2)
Ali Bilgili
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Sadık KÜÇÜKGÜNAY Dr. Öğr. Üyesi Sadık KÜÇÜKGÜNAY
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Midyeler kabuklu su ürünü zehirlenmesi için en büyük tehlikeyi oluşturmaktadır. Fakat istiridye ve deniz tarakları da kabuklu su ürünü toksinlerini içerirler. Yengeç ve karides dinoflagellatalarla beslenmedikleri için tehlikeli değildirler. Yaklaşık olarak bilinen 1200 dinofilagellata türünün 20’si insanda hastalık meydana getiren toksinleri üretir. Dinofilagellataların ürettiği toksinlerin, yaklaşık 20 tanesi bilinmektedir. Kabuklu su ürünlerinin tüketimi felç, nörotoksik, ishal ve amnezi ile seyreden dört tip zehirlenme sendromu oluştururlar.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayınlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 1012-0173
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2003
Cilt No 17
Sayı 3
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları

Paylaş