Gönüle Uzanan Eğitim Milli Eğitim
Prof. Dr. Refik BALAY
Gönül, insanın manevi varlığının merkezi, inanç ve duygularının kaynağıdır. Gönül, aynı zamanda olumlu hislerin beslendiği, tüm insani, milli ve evrensel değerlerin hayat bulduğu yerdir. O, insanın asli yanıdır. Üç yüz yılı aşkın süredir eğitimimizde ruhsuzluk ve gönülsüzlük iklimi hâkimdir. Böyle bir eğitim, insanımızı inşa etmemiş, imha etmiş; tamir etmemiş, tahrip etmiştir. Sistemin ahlaki damarı zayıflatılmış, insanın sonsuzluğa uzanan gönül hazinesi boşaltılmış, boşalan gönül ve hayat boşlukları maddi gelişme ve teknikle doldurulmaya çalışılmıştır. Eşyaya hâkim olmak için yaratılmış insan, yanlış eğitim sistemleriyle eşyanın hâkimiyetine girmiştir. Bizi yeniden ayağa kaldıracak ve kendimize getirecek bir eğitim sistemini oluşturmak zorundayız. İnsandaki Allah'ı ortaya çıkaran, milletin gönül gücünü harekete geçiren, milli ve insani hassasiyetleri zirveye taşıyan bir eğitim ve okul sistemi sırasıyla; siyaset yerine, ahlakı yüceltmeli; taklitçilik yerine, yaratıcılığı geliştirmeli; sürü yerine, lider insanlar yetiştirmeli; ithal vasıtalar yerine, milli vasıtaları kullanmalı ve son olarak hayvani hisler yerine vicdani hisleri beslemelidir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı TYB Akademi Dil Edebiyat ve Sosyal Bilimler Dergisi