Yönetici ve Öğretmenlerin Yönetsel Etkililik veÖrgütsel Bağlılık Algıları Arasındaki İlişki
Ahmet Kaya
Harran Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Refik BALAY
Songül Tınaz
Bu araştırmanın amacı, ilkokul ve ortaokullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerinyönetsel etkililik ve örg ütsel bağlılık algıları arasındaki ilişkiyi betimlemek, ayrıcayönetsel etkililik ve örgütsel bağlılık algılarının, bazı değişkenlere göre anlamlı şekildefarklılık gösterip göstermediğini tespit etmektir. Araştırma, 7 ilkokul ve 7 ortaokul olmaküzere 14 okulda görev yapan toplam 277 kişiden oluşan bir çalışma grubu üzerindegerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri ölçeklerle toplanmıştır. Araştırma verileri yöneticive öğretmenlerden özgün formu Murry (1993) tarafından geliştirilen, İra ve Şahin (2010)tarafından Türkçeye uyarlanan Yönetsel Etkililik Ölçeği ve Balay (2000) tarafındangeliştirilen Örgütsel Bağlılık Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmada veriler; SPSS 16.0paket programında frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, regresyon vekorelasyon gibi betimsel istatistiksel işlemlerle analiz edilmiştir. Araştırma sonundayönetici ve öğretmenlerin yönetsel etkililikleri ile genel örgütsel bağlılık algıları yeterlidüzeyde bulunmuştur. Sonuçlara göre, ayrıca yönetici ve öğretmenlerin yönetseletkililikleri, örgütsel bağlılıklarını pozitif yönde, yüksek düzeyde ve anlamlı şekildeyordamaktadır.
Dergi Adı Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 01-2014