Yurtdışından Geri Dönen Süryanilerde Sosyo Kültürel Değişim Midyat Örneği
Bayram Polat
Ayşe Soylu
Niğde Üniversitesi, Türkiye
Mezopotamya Bölgesinde yasayan en eski kavimlerden biri olan Süryaniler, Türkiye’de yoğun olarak Mardin ve çevresinde yasamaktadırlar. Süryaniliğin ortaya çıkısında Patrik Yakup Baradaus etkili olduğu için Yakubilik olarak da anılmaktadır. Bu arastırmada yurt dısından geri dönen Süryanilerde sosyo-kültürel değisim konu edilmektedir. Arastırma tarama modeli niteliğinde olup literatür taraması, birebir görüsme ve gözlem teknikleri kullanılmıstır. Mardin İli, Midyat ilçesinde yasayan Süryanilerin görüsleri doğrultusunda bilgi toplanmıstır. Bilgilerin toplanmasında ‘açık uçlu görüsme tekniği’ uygulanarak bir kanaat çalısması yapılmıstır. Süryanilerin yurt dısına gidislerinin daha çok zorunlu sebeplerden kaynaklandığı, bu nedenle de sartların değismesiyle birlikte geri döndükleri görülmüstür. Göçün Süryanilerde azda olsa kültürel değisime neden olduğu ve bu sebeple de bazı temel değerlerde değisimin gerçeklestiği görülmektedir.
Dergi Adı Türklük Bilimi Araştırmaları Dergisi (TÜBAR)
Basım Tarihi 01-2012