ÇOCUKLARDA AKUT APANDİSİT TANISINDA ALVARADO SKORU İLE ULTRASONOGRAFİ BULGULARI, LABORATUVAR PARAMETRELERİ, CRP / ALBÜMİN ORANI VE TROMBOSİT KİTLE İNDEKSİNİN KORELASYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
Dr. Öğr. Üyesi Ramazan DULKADİR
Ülgen Çeltik
Zeliha Güzelküçük
Amaç: Akut apandisit tanısında öykü ve fizik muayene en güvenilir yöntem olmasına rağmen çocuk yaş grubunda olan hastalarda fizik muayene sırasında yaşanan zorluklar apandisit tanısının laboratuvar belirteçleri ile desteklenmesini gerektirebilir. Bu amaçla çalışma, Alvarado skoru ile ultrasonografik bulguların, bazı hematolojik parametrelerin, C reaktif protein / albümin oranı ve trombosit kitle indeksinin tek tek veya birlikte kullanımının akut apandisit tanısında etkinliğini belirlemek amacıyla planlandı.Gereç ve Yöntemler: Mart 2019- Mart 2020 tarihleri arasında merkezimizde akut apandisit tanısı ile opere edilen hastalar retrospektif olarak incelendi. Demografik özellikler, biyokimyasal parametreler, radyolojik bulgular, Alvarado skorlaması dosya kayıtlarından temin edildi.Bulgular: Çalışmaya toplam 68 (E/K:44/24) hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 11.04±3.71 yıldı. Alvarado skoru ile nötrofil / lenfosit değeri, C reaktif protein düzeyi, C reaktif protein düzeyi / albümin değeri ve apendiks çapı ile hematokrit düzeyi arasında pozitif yönde korelasyon tespit edilmiştir (ρ=0.268, P<0.05). Buna rağmen Alvarado skoru ile ortalama trombosit hacmi ve trombosit kitle indeksi arasında ilişki saptanmamıştır (p>0.05).Sonuç: Nötrofil / lenfosit değeri, C reaktif protein düzeyi düzeyi, C reaktif protein düzeyi / albümin değeri ve hematokrit düzeyindeki artışın Alvarado skoru ile kullanılması ultrasonografinin ulaşılamadığı ve apendiksin görüntülenemediği durumlarda apandisitli çocuklarda tanısal belirteç olarak değerlendirilebilir.
çocuk,apandisit,alvarado skoru,C reaktif protein
Dergi Adı Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi