The Effect of Inter-Plantal Competition on In Vitro Seed Germinatıon And Seedling Growth in Flax (Linum Usitatissimum L.)
Doç. Dr. Ramazan BEYAZ
Mustafa Yıldız
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma, in vitro rekabet ve stress arasındaki ilişkileri ve bunların üç keten (Linum usitatissimum) çeşidinde fide gelişimi üzerine etkilerini araştırmak için yapılmıştır. Bitkiler arasındaki rekabet, tohumların ekildiği mesafeler değiştirilerek sağlanmıştır. '0.5x0.5', '1.0x1.0', '1.5x1.5' ve '2.0x2.0' cm olarak dört farklı mesafe kullanılmıştır. Sonuçlar, fidelerin Magenta kaplarına ekilen tohumlar arasındaki mesafenin daraltılması ile elde edilen rekabete özendirilmesinin klorofil kapsamları (klorofil a, klorofil b ve toplam klorofil), fide boyu ve kök uzunluğunu stresin başladığı ve bütün parametrelerde önemli düşüşlerin gözlendiği belli bir noktaya kadar önemli derecede artırdığını göstermiştir. 'Madaras' çeşidinde klorofil içerikleri (klrofil a, klorfil b ve toplam klorfil), fide boyu ve kök uzunluğu bakımından en yüksek sonuçlar (1540.1, 581.9, ve 1253.7 µg/g tissue, 4.54 and 7.77 cm) '1.5x1.5' cm mesafesinden elde edilmiştir. 'Clarck' çeşidi için, klorofil (klorofil a, klorofil b ve toplam klorofil) içerikleri, fide boyu ve kök uzunluğunda en yüksek değerler sırasıyla 1860.6, 652.6, and 1429.0 µg/g tissue, 4.58 ve 6.79 cm olarak 1.5x1.5 cm mesafe uygulamasında kaydedilmiştir. '1886 Sel.' çeşidinde klorofil (klorofil a, klorofil b ve toplam klorofil) içerikleri, fide boyu ve kök uzunluğu bakımından en yüksek değerler sırasıyla 1860.6, 652.6, and 1429.0 µg/g tissue, 4.58 ve 6.79 cm olarak yine '1.5x1.5' cm mesafe uygulamasında kayıt edilmiştir. Sonuç olarak, '1.5x1.5' cm mesafe uygulaması tüm çeşitler için en iyisi olarak görünmektedir. Bu çalışma, eksplant kaynağı olarak kullanılacak in vitro yetiştirilen fideler arasındaki rekabetin doku kültürü çalışmalarının başarısını artırmak için kullanılabileceğini göstermiştir.
Dergi Adı Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2019