Physio-biochemical analyses in seedlings of sorghum-sudangrass hybrids that are grown under salt stress under in vitro conditions
Doç. Dr. Ramazan BEYAZ
Doç. Dr. Hakan KIR
Amaç: Bu çalışma, tuz stresine maruz burakılan iki sorgum-sudangrass (Sorghum bicolor× Sorghum sudanense Stapf.) hibrit (“Aneto” ve “Sugar Graze”) fidelerinin fizyo-biyokimyasal tepkilerini analizi için yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Sorgum-sudangrass hibrid tohumları içerisinde 50 ve 100 mM NaCl içeren MS ortamlarına ekilmiştir. 14 günlük fidelerde, antioksidant enzimlerin aktivitleri (SOD, CAT, GR, APX), klorofil (a, b ve toplam), malondialdehit (MDA) ve prolin seviyeleri ölçülmüştür. Bulgular: Çalışma sonucunda, “Aneto” çeşidinin fidelerinde, antioksidant enzimlerin (CAT, SOD, APX ve GR) aktivitesi, malondialdehit (MDA), prolin ve klorofilin içerikleri artmıştır. Diğer taraftan, “Sugar graze” çeşidin fidelerinde, SOD aktivitesi, prolin ve klorofil içeriği artarken, CAT, APX, GR aktivitesi ve malondialdehit (MDA) içeriği azalmıştır. Sonuç: Genel olarak, sonuçlar tuz stresinin olumsuz etkilerinden “Sugar graze” çeşidi ile kıyaslandığında “Aneto” çeşidinin daha az etkilendiği göstermiştir. Bu çalışma, 14 günlük Sorgum-Sudanotu melez fidelerin tuz stresine karşı biyokimyasal tepkilerini ortaya çıkarması bakımından önemlidir. Sorgum bitki için ıslah programlarında bu çalışma bulguları kulanılabilir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Biochemistry-Turk Biyokimya Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Makale Dili İngilizce