Ters Yüz Sınıfa Yönelik Gerçekleştirilen Çalışmaların Eğilimleri: Bir Sistematik Alanyazın Taraması
Özkan Özbay
Doç. Dr. Rabia SARICA
Ters yüz sınıf modeli, sınıf içi ve sınıf dışı etkinliklerin yerini değiştiren bir öğrenme yaklaşımıdır. Bu yaklaşımda öğrenenler ders içeriğini sınıf dışı teknolojik uygulamalar aracılığıyla öğrenmekte, sınıf içinde ise daha fazla uygulama yapmaktadırlar. Son yıllarda bu yaklaşıma olan ilgi giderek artmaktadır. Bu araştırmada, ters yüz sınıf modeliyle ilgili yapılan çalışmaların çeşitli açılardan incelenerek ulaşılan sonuçların ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda ters yüz sınıf modeline ilişkin Web of Science ve Google Akademik veri tabanları üzerinde belirlenen ölçütler doğrultusunda sistematik bir alanyazın taraması gerçekleştirilmiştir. 2014-2019 yılları arasını kapsayacak şekilde gerçekleştirilen alanyazın taraması sonucunda, erişilen ve araştırma kapsamına alınması uygun bulunan toplam 64 makale çalışma grubu, araştırma yöntemleri, ters yüz sınıf modelinin uygulanmasında kullanılan teknolojiler, çalışmaların gerçekleştirildiği konu alanları ve bu çalışmalarda ele alınan konular açısından betimsel içerik analiz yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Analiz sonucunda ters yüz sınıf çalışmalarının en çok lisans düzeyindeki öğrenenler ile yabancı dil eğitimi konu alanında gerçekleştirildiği görülmüştür. İncelenen çalışmalarda, nicel araştırma yöntemlerinin daha çok tercih edildiği belirlenmiştir. Ayrıca çalışmalarda akademik başarı, öğrenci katılımı, öğrenci görüşleri, öğretmen görüşleri ve motivasyon konularının sıklıkla incelendiği görülmüştür. Ortaya konulan bulguların ters yüz sınıf modelini temel alacak yeni çalışmalara çeşitli açılardan ışık tutacağı düşünülmektedir.
Dergi Adı Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 12-2019