2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılında Değiştirilen Üniversite Giriş Sınav Sisteminin Ortaöğretim 12. Sınıf Öğrencilerinin Görüşleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi
Doç. Dr. Rabia SARICA
2017-2018 eğitim-öğretim yılında, hâlihazırda Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) ve LisansYerleştirme Sınavı (LYS) adı verilen, iki aşamalı bir sınav siteminden oluşan üniversite girişsınav sistemi değiştirilerek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) adını almıştır. Üniversitegiriş sınav sisteminin sadece ismi değil aynı zamanda sınavdaki oturum sayısı, sınav tarihleri,soru sayıları ve soruların branşlara göre dağılımları da değiştirilmiştir. Buna göre, sınav; TemelYeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi (AYT) olmak üzere iki oturumdan oluşmaktadır.Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı lise 12. sınıf öğrencilerinin değişen sınav sistemi ile ilgiliolarak görüşlerini ortaya çıkarmak ve bu çerçevede üniversite giriş sınav sisteminideğerlendirmektir. Çalışma, nitel bir araştırmadır ve veriler yarı yapılandırılmış görüşme formuile elde edilmiştir. Çalışmanın verileri içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir.Çalışmanın sonuçlarına göre eğitim-öğretim dönemi içerisinde yapılan değişikliklerin bazıöğrenciler üzerinde kaygı ve strese neden olduğu fakat sınavın ileri bir tarihte uygulanmasınınöğrenciler tarafından olumlu karşılandığı söylenebilir. Çalışmanın bulgularında, öğrencilerinolumlu ve olumsuz olarak algıladıkları diğer durumlara yer verilmiştir.
Dergi Adı Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi / Manas Journal of Social Studies
Basım Tarihi 02-2019