Bilecik Şehrinde Arazi Fiyatlarında Yaşanan Değişim ve Belirleyiciler (2002-2018)
Doç. Dr. Öznur AKGİŞ İLHAN
Erdal Karakaş
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Türkiye
Fatih Turgay
Hızlı kentleşme, beraberinde getirdiği problemler ve bunların çözümüne ilişkin planlama önerilerini konu alan araştırmaların sayısı giderek artmaktadır. Bu bağlamda kentsel arazi fiyatlarına olan akademik ilginin de giderek arttığı görülmektedir. Bu araştırmada 2002-2018 yılları arasında Bilecik şehrindeki arazi fiyatlarında değişimlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Pozitivist epistemoloji ile uyumlu olan araştırmada nicel araştırma tekniklerinden faydalanılmıştır. Bu doğrultuda çalışma alanını oluşturan sokaklar sayısallaştırılmış ve Gelir İdaresi Başkanlığından sokaklara ait arazi fiyatları temin edilerek veri seti oluşturulmuştur. Arazi fiyatlarının tarihsel ve mekânsal değişiminin belirlenmesinde mekânsal yoğunluk ve kümelenme analizlerinden, arazi fiyatlarının belirleyicilerini tespit etmeye yönelik ise korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizinden faydalanılmıştır. Araştırmanın temel bulguları şu şekildedir: çalışma alanında arazi fiyatları ilgili yıllar içinde %819 oranında artış göstermiştir. En fazla artışın yaşandığı alanlar Merkezi İş Alanı ve çevresidir. Arazi fiyatları üzerinde belirleyici olduğu düşünülen değişkenlerden yalnızca Merkezi İş Alanına olan uzaklık ile arazi fiyatları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bu değişken arazi fiyatlarında yaşanan değişimi %46 oranında açıklamaktadır. Tek merkezli şehir durumun konut piyasası ve arazi fiyatları üzerinde eşitsizliğe neden olduğu açıktır. Bu nedenle şehrin planlanmasında çok merkezli şehir modelinin bir alternatif olarak düşünülmesi gerekmektedir.
Dergi Adı Ege Coğrafya Dergisi
Basım Tarihi 06-2020