The effect of astaxanthin on amiodarone induced cardiac tissue damage in rat
Dr. Öğr. Üyesi Özlem KARA
Asuman Kilitci
Düzce Üniversitesi, Türkiye
Amaç: BU çalışmada astaksantinin amiodaron kaynaklı kalp dokusu hasarı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 30 adet Wistar albino rat kullanılarak 3 grup oluşturuldu. Grup 1'de (kontrol grubu) (n=10) herhangi bir ilaç verilmedi ve herhangi bir işlem yapılmadı. Grup 2'de (amiodaron grubu) (n=10) 7 gün boyunca 100 mg/kg amiodaron verildi. Grup 3'te (amiodaron+astaksantin grubu) (n=10) 7 gün boyunca 100 mg/kg amiodaron ve 25 mg/kg astaksantin verildi. Kalp tüm gruplarda cerrahi olarak ekstirpe edildi. Kan malondialdehid (MDA) seviyeleri ve katalaz (CAT) ve süperoksit dismutaz (SOD) aktiviteleri ölçüldü. Ayrıca kalp dokusundan hazırlanan preparatlar mikroskopla incelenerek ödem, hemoraji, fibrozis, inflamatuvar hücre infiltrasyonu gibi toksisite belirteçleri değerlendirildi. Bulgular: Grup 2'de grup 3'e göre MDA düzeyleri anlamlı olarak yüksek, SOD ve CAT aktiviteleri daha düşüktü. Doku hasarı grup 2'de grup 3'e göre anlamlı olarak daha yüksekti. Sonuç: Kısa dönem bulgularımıza göre astaksantin, amiodaronun kalp dokusu üzerindeki toksisitesini tersine çevirdi. Bu ümit verici sonuçların ışığında, biz amiodarona bağlı kardiyak hasardan korunmak için astaksantin kullanılmasının düşünülmesini öneriyoruz.
Amiodaron,astaksantin,sıçan,kalp dokusu,toksisite
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale