Endometriyal Kalınlık ile IVF Başarısı Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi.
Dr. Öğr. Üyesi Özlem KARA
Dilara Arun Kaçmaz
Amaç: Bu çalışmanın amacı embriyo transfer gününde ölçülen endometrium kalınlığı ile in vitro fertilizasyon-intrastoplazmik sperm injeksiyonu (IVF-ICSI) sonuçları arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Araçlar ve Yöntem: Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Kliniği’ne infertilite nedeniyle başvuran 740 kadın çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaş, infertilite süresi, bazal follikül stimülan hormon (FSH) düzeyi, basal estradiol (E2) düzeyi ve vücut kitle indeksi, fertilizasyon ve gebelik oranları değerlendirildi. Hastalara embriyo transfer gününde transvaginal USG (TV USG) ile endometrial kalınlık ölçümü yapıldı. Toplam 4 grup oluşturuldu. Grup 1’de endometrium kalınlığı 7 mm’nin altında olan hastalar yer aldı. Grup 2 endometrium kalınlığı 7-11 mm arasında olan hastaları kapsamaktaydı. Grup 3 endometrium kalınlığı 11-14 mm arasında olan, grup 4 ise endometrium kalınlığı 14 mm’den büyük olan hastaları içermekteydi. Bulgular: Yaş, infertilite süresi, bazal FSH düzeyi, basal E2 düzeyi, anti müllerian hormon (AMH) düzeyi ve vücut kitle indeksi açısından gruplar arasında anlamlı bir fark yoktu. Grup 1’deki klinik gebelik oranları diğer gruplardan anlamlı şekilde daha düşüktü (p<0.05). Toplanan oosit sayısı ya da fertilizasyon oranları açısından gruplar arasında anlamlı bir fark yoktu. Sonuç: Transfer günündeki endometrial kalınlığın 7 mm’nin altında olması gebelik oranlarını anlamlı şekilde azaltmaktadır.
In vitro fertilizasyon,gebelik,endometrial kalınlık
Dergi Adı Ahi Evran Medical Journal
Dergi ISSN 2619 - 9203
Basım Tarihi 06-2023
Doi Numarası 10.46332/aemj.1254381
Makale Linki https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2965571
Endometriyal Kalınlık ile IVF Başarısı Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi.