The Efficacy of Decreased Ovarian Reserve on in Vitro Fertilization Outcome.
Dr. Öğr. Üyesi Özlem KARA
İdil Duran
Türkiye
Amaç: Biz bu çalışmada mikrodoz ve antagonist rejimlerin IVF-ICSI sonucu üzerindeki etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Araçlar ve Yöntem: Çalışma 2018-2022 yılları arasında Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Kliniği'nde gerçekleştirildi. Hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi ve yaş, infertilite süresi, bazal FSH düzeyi, vücut kitle indeksi, antral folikül sayısı (AFC), antimüllerian hormon (AMH) düzeyi, toplanan oosit sayısı, metafaz 2 oosit sayısı, fertilizasyon ve gebelik oranları değerlendirildi. Grup 1'deki hastalara (n=124) gonadotropin releasing hormon (GnRH) mikrodoz protokolü, Grup 2'deki (n=136) hastalara ise antagonist protokol uygulandı. Bulgular: Hastaların yaş, infertilite süresi, bazal FSH düzeyi vücut kitle indeksi, AFC ve AMH düzeyi gibi parametreler açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p>0.05). Elde edilen oosit sayısı, metafaz 2 oosit sayısı, fertilizasyon oranları ve gebelik oranları da benzerdi (p>0.05). Sonuç: Bizim sonuçlarımız, mikrodoz ve antagonist rejimlerin zayıf yanıt veren kadınlarda IVF-ICSI sonucu üzerinde benzer etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
antagonist rejim,gebelik,ın vitro fertilizasyon,mikrodoz protokol,zayıf yanıt veren
Dergi Adı Ahi Evran Medical Journal
Dergi ISSN 2619 - 9203