Antioxidant Efficacy Of Astaxanthin On Amiodarone Induced Toxicity in Rat
Dr. Öğr. Üyesi Özlem KARA
Asuman Kilitci
Düzce Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Astaksantin'in amiodaronun neden olduğu böbrek dokusu hasarı üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntemler: 30 adet Wistar albino rat kullanılarak 3 grup oluşturuldu. Grup 1'de (kontrol grubu) (n=10) herhangi bir ilaç verilmedi ve herhangi bir işlem yapılmadı. Grup 2'ye (amiodaron grubu) (n=10) 100 mg/kg amiodaron 7 gün verildi. Grup 3'e (amiodaron+astaksantin grubu) (n=10) 100 mg/kg amiodaron ve 25 mg/kg astaksantin 7 gün verildi. Tüm gruplarda sağ böbrekler cerrahi olarak çıkarıldı. Kan malondialdehit (MDA) seviyeleri ve katalaz (CAT) ve süperoksit dismutaz (SOD) aktiviteleri ölçüldü. Ayrıca böbrek dokusundan hazırlanan lamlar mikroskopi ile incelenerek damar tıkanıklığı, kanama, tübül dejenerasyonu ve glomerüler hasar gibi toksisite belirteçleri değerlendirildi. Bulgular: Grup 2'de MDA düzeyleri grup 3'e göre anlamlı olarak daha yüksek, SOD ve CAT aktiviteleri daha düşüktü (p<0.05). Doku hasarı grup 2'de grup 3'e göre anlamlı olarak yüksekti (p<0,05). Sonuç: Kısa vadeli bulgularımıza göre astaksantin, amiodaronun böbrek dokusu üzerindeki toksisitesini tersine çevirmiştir.
Dergi Adı Ege Klinikleri Tıp Dergisi
Basım Tarihi 04-2023
Makale Linki http://www.egeklinikleritipdergisi.com/wp-content/uploads/2023/04/N%C4%B0SAN-2023.pdf