Protective effect of resveratrol on cisplatin induced damage in rat kidney
Asuman Kilitci
Düzce Üniversitesi, Türkiye
Gülçin Dağlıoğlu
Amaç: Bu çalışmanın amacı, resveratrolün sıçan böbreğinde cisplatin kaynaklı hasar üzerine koruyucu etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 30 adet dişi Wistar-Albino sıçan üç gruba ayrıldı: Grup 1'de (kontrol grubu) 3 gün boyunca 1 mL %0.9 NaCl (salin) intraperitoneal olarak uygulandı. Grup 2'de (cisplatin grubu) 3 gün süreyle 7.5 mg/kg intraperitoneal sisplatin verildi. Grup 3'te (cisplatin + resveratrol grubu) 7,5 mg/kg cisplatin ve 10 mg/kg resveratrol intraperitoneal olarak verildi. Sağ böbrekler tüm gruplarda cerrahi olarak ekstirpe edildi. Hem kanda hem de dokularda malondialdehit (MDA) seviyeleri ve katalaz (CAT) ve süperoksit dismutaz (SOD) aktiviteleri ölçüldü. Ayrıca böbrek dokusundan hazırlanan slaytlar ışık mikroskobu ve immünohistokimya ile incelenerek damar tıkanıklığı, kanama, tübül dejenerasyonu ve glomerüler hasar gibi toksisite belirteçleri değerlendirildi. Bulgular: Grup 2'de doku hasarı diğer gruplara göre anlamlı derecede yüksekti. Grup 2'de diğer gruplara göre MDA düzeyleri anlamlı olarak yüksek, SOD ve CAT aktiviteleri daha düşüktü. Sonuç: Kısa dönem bulgularımıza göre resveratrol sıçan böbreğinde cisplatinin zararlı etkisini önlemede etkili bir molekül olabilir.
Cisplatin,resveratrol,rat,kidney,toxicity
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale