İlköğretim 8 Sınıf Öğrencilerinin Hücre Bölünmesi ve Kalıtım Ünitesindeki Kavram Yanılgılarının Tespiti ve Anoloji ile Kavramsal Değişim Metinleri Kullanılarak Giderilmesi
Erkan Akyürek
Prof. Dr. Özlem AFACAN
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı, ilköğretim 8. Sınıf öğren cilerinin Hücre Bölünmesi ve Kalıtımünite sindeki kavram yanılgılarını kavram çarkı diyagramı kullanarak te spit etmek, tespitedilen kavram yanılgılarını kavramsal değişim metinleri ve anoloji kullanarakgidermektir. Araştırmada tek gruplu ön test-son te st modeli kullanılmıştır. Araştırmanınörneklemi Kırşehir/Türkiyedeki A İlköğretim Okulundan 26 sekizinci sınıf öğrencisi(Erkek -12/Kız -14) olmuştur. Öğrencilerin Hücre Bölünmesi ve Kalıtım kavramyanılgılarını tespit etmek için üç kavram çarkı diya gramı çizdirilmiştir. Bu araştırmasonuçları öğrencilerin büyük çoğunluğunda "DNA, kromozom, gen ", "mutasyon,modifikasyon " ve " mitoz bölünme ve mayoz bölünme" hakkında kavram yanılgılarınasahip olduklarını gö s termiştir. Tespit edilen kavram yanılgılarını gidermede ano loji ileverilen kavramsal değişim metinlerinin etkisi incelenmiştir. Sonuç olarak anoloji ileverilen kavramsal değişim metinlerinin öğrencilerde tespit edilen kavram yanılgılarınıgidermede başarılı olduğu görülmüştür.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD)
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCO
Basım Tarihi 01-2013