Vincetoxicum canescens subsp. canescens ve Vincetoxicum cancescens subsp. pedunculata Tohumlarının Antimikrobiyal ve Antiproliferatif Aktiviteleri
Sevda Güzel
Mersin Üniversitesi, Türkiye
Mahmut Ülger
Mersin Üniversitesi, Türkiye
Yusuf Özay
Önder Yumrutaş
İbrahim Bozgeyik
Dr. Öğr. Üyesi Özkan SARIKAYA
Vincetoxicum cinsinin tıbbi özellikleri uzun zamandır bilinmektedir. Bazı Vincetoxicum türlerinin yaprakları, kuru tohumları verizomları geleneksel tıpta incinme, uyuz, nevroz, skrofula, sıtma, yara, ateş, rüptür ve eksternal kanserlerin tedavisindekullanılmaktadır. Bu çalışma, V. canescens subsp. canescens ve V. cancescens subsp. pedunculata (endemik) tohumlarınınanti(miko)bakteriyel, antifungal ve antiproliferatif aktivitelerini değerlendirmeye odaklanmıştır. İki bitkinin tohumlarının etanol ve hekzan ekstreleri üç fungal suşa (Candida albicans, Candida tropicalis ve Candida glabrata), iki Gram-pozitif bakteri suşuna (Bacillussubtilis ve Staphylococcus aureus), üç Gram-negatif bakteri suşuna (Aeromonas hydrophila, Escherichia coli ve Acinetobacterbaumannii) ve Mycobacterium tuberculosis H37Rv suşuna karşı Sıvı Mikrodilüsyon Yöntemi kullanılarak test edilmiştir. Referansilaçlar olarak Flukonazol, Etambutol, Ampisilin ve İzoniazid kullanılmıştır. Etanol ve hekzan ekstrelerinin farklı konsantrasyonlarının(200, 100, 50 ve 25 μg/mL) antiproliferatif etkileri MTT testi kullanılarak A549 insan akciğer kanseri hücre dizilerine karşı testedilmiştir. Etanol ekstrelerinin A. baumannii'ye (62.5 μg/mL MİK değeri) karşı Ampisilin'den (125 μg/mL MİK değeri) daha etkiliolduğu bulunmuştur. A549 insan akciğer kanseri hücre dizilerine karşı V. canescens subsp. canescens tohumlarının etanolekstresinin 100 µg/mL konsantrasyonu ve V. cancescens subsp. pedunculata tohumlarının etanol ekstresinin 200 μg/mLkonsantrasyonu, kontrol gruplarına göre istatistiksel olarak daha düşük hücre canlılık seviyeleri sergilemiştir (P <0.05). Sonuç olarak,V. canescens subsp. canescens ve V. cancescens subsp. pedunculata tohumları, test edilen tüm mikroorganizmalara karşıantimikrobiyal ve A549 insan akciğer kanseri hücre dizilerine karşı antiproliferatif etki göstermiştir; ayrıca, etanol ekstreleri hekzan ekstrelerinden daha etkili bulunmuştur.
Dergi Adı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi
Dergi ISSN 1309-761X
Basım Tarihi 09-2019