Morphological variations based on geometric morphometrics between male and female pronota of Oxythyrea cinctella (Schaum, 1841) (Coleoptera: Scarabaeidae, Cetoniinae)
Yavuz Koçak
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Aslı DOĞAN SARIKAYA
Dr. Öğr. Üyesi Özkan SARIKAYA
Ülfet Şahin
Bu çalışmada, pronotal morfolojinin Oxythyrea cinctella (Schaum, 1841)'nın eşeysel dimorfizminin tayini için pronotum büyüklüğü ve şekli örnek bir özellik olarak kullanılmıştır. Ankara ilinden (Türkiye) toplanan 85 örneğin (45 dişi, 40 erkek) pronotumu geometrik morfometri ile eşeysel boyut ve şekil dimorfizmi analiz edildi. Geometrik morfometrinin sonuçları, pronotumda istatistiksel olarak anlamlı eşeysel boyut ve şekil dimorfizmi olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, dişilerin ortalama centroid boyutu erkeklerden önemli ölçüde daha büyüktü. Son olarak, çok değişkenli regresyon sonuçları, boyutun eşeyler arasındaki pronotum şeklindeki farklılaşma üzerinde ihmal edilebilir bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Burada sunulan sonuçların Oxythyrea cinsi böceklerde eşeysel dimorfizmin daha iyi anlaşılması için yararlı olacağını umuyoruz.
Dergi Adı Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Makale Dili İngilizce