Serum Endocan Levels in Patients with Age-relatedMacular Degeneration
Doç. Dr. Özkan KOCAMIŞ
Sedat Taşdemir
Osman Ahmet Polat
Amaç: Amacımız yaş ve kuru tip yaşa bağlı maküla dejenerasyonu (YBMD) olan hastalarda serum endocan seviyelerini kontrollerle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel vaka kontrol çalışması, 26 yaş tip YBMD, 30 kuru tip YBMD ve 33 kontrolden oluşan, toplam 89 gönüllü üzerinde gerçekleştirilmiştir. Serum endocan seviyeleri tüm olgularda bir ELISA kit ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Ortalama yaş, cinsiyet dağılımı ve vücut kitle indeksi açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık yoktu (p>0.05). Serum endocan seviyeleri yaş ve kuru tip YBMD hastalarında ve kontrollerde sırasıyla 15.7±6 ng/mL, 16±5.7 ng/mL ve 18.1±5.3 ng/mL idi ve gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu (p=0.192). Sonuç: Yaş ve kuru tip YBMD hastaları ve kontroller arasında serum endocan seviyeleri açısından anlamlı bir fark bulmadık. Ancak, YBMD patogenezindeki endocan’ın patofi zyolojik rolünü araştırmak için vitreus endocan seviyelerini değerlendiren ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Dergi Adı Retina-Vitreus/Journal of Retina-Vitreous
Basım Tarihi 06-2018