İntravitreal Anti-Vasküler Endotelyal Büyüme FaktörleriEnjeksiyonu Sonrası Göz İçi Basıncı
Doç. Dr. Özkan KOCAMIŞ
Raşit Kılıç
Osman Ahmet Polat
Ali Kurt
Amaç: Anti-vasküler endotelyal büyüme faktörlerinin göz içi basıncı üzerine etkisini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya intravitreal aflibersept enjeksiyonu yapılan 25 yaşa bağlı maküla dejenerasyonu hastası ile intravitreal ranibizumab enjeksiyonu yapılan 24 diyabetik maküla ödemi hastası olmak üzere toplam 49 hasta dahil edildi. Hastaların enjeksiyon öncesi veenjeksiyon sonrası 1. saat, 1. gün ve 1. ay göz içi basınçları ölçülüp, sonuçlar eşleştirilmiş t testi ile değerlendirildi.Bulgular: Hem ranibizumab grubunda hem de aflibersept grubunda enjeksiyon sonrası 1. saat göz içi basıncı ölçüm değerleri enjeksiyonöncesine göre istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek bulundu (p<0,05). Tüm olgular birlikte değerlendirildiğinde yine 1. saat göz içi basıncıölçüm değerleri anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Ancak hem ranibizumab ve aflibersept ilaç gruplarına göre hem de tüm olgular birliktedeğerlendirildiğinde 1. gün ve 1. ay göz içi basıncı ölçüm değerleri ile enjeksiyon öncesi değerler arasında anlamlı farklılık tespit edilmedi.Sonuç: İntravitreal anti-vasküler endotelyal büyüme faktörlerin enjeksiyon sonrası volüm artışına bağlı olarak enjeksiyon sonrası 1. saatte göz içi basıncı istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu.
Dergi Adı Mn Oftalmoloji
Basım Tarihi 12-2017