Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonlu HastalardaSerum Vitamin D Düzeyi
Raşit Kılıç
Osman Ahmet Polat
Ali Kurt
Amaç: Yaşa bağlı makula dejenerasyonu(YBMD) olan hastalarda serum vitamin D düzeyini araştırmaktır.Gereç ve yöntemler: YBMD tanısıyla takip edilen 26 kuru tip,25 yaş tip toplam 51 YMBD hastası ile benzer yaş ve cinsiyetteki 34sağlıklı kontrol çalışma kapsamında değerlendirildi. Tüm katılımcıların serum vitamin D düzeyleri ölçüldü. Vitamin D düzeyleri ara-sındaki karşılaştırmaları t testi ile yapıldı.Bulgular: Kuru tip YBMD’li hastalarda serum vitamin D düzeyi ortalamaları21,40±12,61μg/L, yaş tip YBMD’de 21,25±15,19μg/L,kontrol grubunda ise 24,84±12,9 μg/L olarak bulundu. Hem kuru tip, hem de yaş tip YMBD hastaları ile kontroller arasında serumvitamin D seviyeleri açısından anlamlı bir farklılık tespit edilmedi (sırasıyla p=0,307, p=0,332).Sonuç: YBMD hastalarında serum vitamin D düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik saptanmadı.
Dergi Adı Retina-Vitreus/Journal of Retina-Vitreous
Basım Tarihi 12-2018