Retina Ven Tıkanıklığı Olan HastalardaParaoksonaz ve Arilesteraz Enzim Etkinlikleri
Osman Ahmet Polat
Ali Kurt
Raşit Kılıç
Rukiye Nar
Pamukkale Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Özkan KOCAMIŞ
Amaç: Paraoksonaz enziminin retina ven tıkanıklığı ve kontrol gruplarında arilester ve paraoksonaz etkinliklerinin karşılaştırılması.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 38 retina ven tıkanıklığı hastası ve 38 cinsiyet ve yaş eşleştirilmiş gönüllü dahil edildi. Hastalardan alınan kanörneklerinin serumları santrifuj edilerek ayrıldı ve ticari kitler kullanılarak serumda paraoksonaz enziminin paraoksonaz ve arilasteraz etkin-likleri spektrofotometrik olarak ölçüldü. Retina ven tıkanıklığı hastalarında ve kontrol grubu etkinlikleri istatistiksel olarak karşılaştırıldı.Bulgular: Cinsiyet, yaş ve beden kitle indeksi açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Gruplar arasında paraoksonaz ve arilesterazetkinlikleri bakımından anlamlı fark yoktu (sırasıyla, p=0,543ve p=0,477). Her iki grupta da paraoksonaz ve arilesteraz etkinlikleri arasındaanlamlı bağıntı mevcuttu (retina ven tıkanıklığı grubunda p=0,001, r=0,507 ve kontrol grubunda p<0,001, r=0,543).Sonuç: Bu çalışmada, retina ven tıkanıklığı ve kontrol grupları arasında, paraoksonaz enziminin paraoksonaz ve arilesteraz enzim etkin-likleri arasında anlamlı fark yoktu.
Dergi Adı Mn Oftalmoloji
Basım Tarihi 09-2018