Is There Any Association Between the Retinal Vein Occlusion and the Thiol-Disulfifide Homeostasis Which is an Oxidative Stress Indicator?
Osman Ahmet Polat
Ali Kurt
Raşit Kılıç
Rukiye Nar
Pamukkale Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Özkan KOCAMIŞ
Amaç: Bu çalışmada retinal ven tıkanıklığı ile bir oksidatif stres belirteci olan dinamik tiyol-disülfit dengesi arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Otuz dokuz retinal ven tıkanıklığı hastası ve 38 yaş ve cinsiyet eşleştirilmiş kontrol birey olmak üzere toplam 77 katılımcı çalışmaya alınmıştır. Retinal ven tıkanıklığı grubu için çalışmadan dışlanma kriterleri: 3 haftayı aşan göz şikayet ve bulguları, retinal ven tıkanıklığı dışında başka oküler hastalık öyküsünün olması, daha önce oküler cerrahi ve lazer öyküsünün olması, retinal ven tıkanıklığı için daha önce intravitreal enjeksiyon dahil olmak üzere herhangi bir tedavi uygulanmış olması, arteryel hipertansiyon dışında sistemik hastalık öyküsünün olması olarak belirlenmiştir. Kontrol grubu sistemik ve oküler hastalığı olmayan katılımcılardı. Native tiyol, total thiol, disülfit düzeyleri katılımcıların kan serumu örneklerinde çalışılarak belirlenmiştir ve native/total tiyol ve disülfit/total tiyol oranları hesaplanarak yüzde olarak kaydedilmiştir. Bulgular: Total tiyol, native tiyol, disülfit, native/total tiyol oranı ve disülfit/total tiyol oranları retinal ven tıkanıklığı ve kontrol grubu arasında karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunmamıştır. Kontrol grubunda yaş ve total tiyol seviyeleri arasında negatif korelasyon olduğu, fakat diğer parametreler arasında anlamlı ilişki olmadığı bulunmuştur. Retinal ven tıkanıklığı grubunda yaş ve serum parametreleri arasında anlamlı ilişki bulunmamış, fakat beden kitle indeksi (BKİ) ile total tiyol düzeyleri arasında negatif korelasyon bulunmuştur. Sonuç: Retinal ven tıkanıklığı ve kontrol grupları arasında tiyol-disülfit dengesi açısından anlamlı fark bulunmamıştır.
Dergi Adı Türkiye Klinikleri Oftalmoloji Dergisi
Makale Dili İngilizce