Is Serum Endocan Levels Important in Branch RetinalVein Occlusion?
Ali Kurt
Raşit Kılıç
Rukiye Nar
Pamukkale Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Özkan KOCAMIŞ
Osman Ahmet Polat
Amaç: Retinal ven dal tıkanıklığı (RVDT) hastaları ve kontrol grubu bireylerin serum endokan seviyelerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma 33 RVDT hastası ve 32 kontrol olgusu içeren kesitsel bir vaka kontrol çalışması olarak planlanmıştır. Serum endokan seviyeleri, bir enzime bağlı immünosorbent assay (ELİSA) kullanılarak ölçüldü. Bulgular: İki grup arasında yaş ortalamaları, cinsiyet dağılımı ve vücut kitle indeksi açısından anlamlı fark yoktu (p>0.05). RVDT hastalarında serum endokan düzeylerinin ortalaması 34.11 ± 11.33 ng / mL olarak saptanırken kontrol grubunda 32.34 ± 8.86 ng / mL idi (p = 0.487). Sonuç: İstatistiksel düzeyde anlamlı olmasa da RVDT hastalarında serum endokan seviyesi kontrol grubuna göre daha yüksek olarak bulunmuştur. RVDT patogenezinde endokanın patofi zyolojik rolünü araştırmak için vitreus ve/veya aköz hümör endokan düzeylerini de değerlendiren daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Dergi Adı Retina-Vitreus
Makale Dili İngilizce