Çağdaş Türk Yazı Dillerinde Art Zamanlı Söz Başı Ünlü Düşmesi Üzerine
Musa Salan
Bartın Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Osman KABADAYI
Söz başı ünlü düşmesi sıklıkla karşılaşılan bir ses olgusu olmadığın- dan gerek yurt içi gerekse de yurt dışı Türkoloji’de kapsamlı bir şekilde ele alınan bir konu olmaktan çoğunlukla uzak kalmıştır. Bu konuya tarihî ve çağdaş Türk yazı dilleri kapsamında eğilen ve konuyla ilgili hatırı sa- yılır örneği dikkatlere sunan ilk önemli çalışma 2003 yılında Vahit Türk tarafından kaleme alınmıştır. Ne var ki o döneme kadarki söz başı ünlü düşmesi konusuyla ilgili literatürün söz konusu çalışmaya yeterince ak- settirilemediği düşünüldüğü için bu konuyla ilgili bir çalışma yapma ge- rekliliği hissedilmiştir. Bu makalede söz başı ünlü düşmesiyle ilgili genel görüşler bir araya getirilerek konunun çağdaş Türk yazı dillerindeki ör- nekleri gözler önüne serilmeye çalışılmıştır. Ardından bu ses olgusuyla il- gili çeşitli gözlem ve tespitler ortaya konulmuştur. Bu makalenin Türk’ün (2003) çalışmasını tamamlaması ve söz başı ünlü düşmesi meselesiyle ilgili alanında bir boşluğu doldurması amaçlanmaktadır.
Söz başı ünlü düşmesi,ünlü düşmesi,ön ses düşmesi
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten
Dergi Tarandığı Indeksler Scopus