Gelişmekte Olan Ülkelerde Yolsuzluk ve Demokrasi nin DYY Üzerindeki Etkisi Ampirik Bir İnceleme
Ahmet Ay
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Oktay KIZILKAYA
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Tuba Akar
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, 1995-2013 dönemi 10 gelişmekte olan ülke için yolsuzluk ve demokrasinin doğrudan yabancı yatırımlar üzerindeki etkisi ampirik olarak sınanmıştır. Çalışmada panel birim kök testleri, panel eşbütünleşme testi, panel FMOLS eşbütünleşme tahmincisi ve panel VEC nedensellik analiz yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmada yolsuzluk, demokrasi ve doğrudan yabancı yatırımların uzun dönemde eşbütünleşik olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Eşbütünleşme katsayılarının tahmin sonuçları değerlendirildiğinde paneli oluşturan 10 gelişmekte olan ülke için yolsuzluk düzeyinin azalması ve demokrasi düzeyinin artması doğrudan yabancı yatırımları pozitif yönde etkilemektedir. Nedensellik analizine göre ise kısa dönemde yolsuzluktan doğrudan yabancı sermaye yatırımlarına doğru tek yönlü, uzun dönemde ise yolsuzluk ve demokrasiden doğrudan yabancı sermaye yatırımlarına doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular demokrasi ve yolsuzlukların doğrudan yabancı sermaye yatırımları üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu yönündeki hipotezleri desteklemektedir. Yabancı yatırımcıların günümüzde ev sahibi ülkedeki politik rejimin güvenilirliğini test ettiği görülmektedir. Ev sahibi ülkelerin, yabancı yatırımcıya yönelik politikalarını gözden geçirmesi önemli bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır.
Dergi Adı Business and Economics Research Journal
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM, Econlit(Journal of Economic Literature), Ebsco, Index Copernicus, Repec, ASOS.
Basım Tarihi 07-2016
Doi Numarası 10.20409/berj.2016321809
Makale Linki http://www.berjournal.com/tr/berjournal-volume-7-number-3-year-2016.html