İş Gücü Verimliliği ve Doğrudan Yabancı Yatırımlar Arasındaki İlişki: Türkiye Ekonomisi İçin Ampirik Bir Analiz
Doç. Dr. Emrah SOFUOĞLU
Doç. Dr. Oktay KIZILKAYA
İş gücü verimliliği, üretimde kullanılan girdilerin çıktı üzerindekietkisini ölçen önemli araçlardan bir tanesidir. Verimlilikteki artışın isesürekli kılınması, ülkelere daha çok üretim yapabilme, üretim süresinikısalması, daha kaliteli ve daha ucuza mal ve hizmet üretebilme avantajısağlamaktadır. Bu açıdan, ülke ekonomileri için iş gücü verimliliğininartırılmasında uygulanacak politikalar önemli hale gelmektedir. İş gücüverimliliğini, ev sahibi ülkeye transfer etmiş oldukları teknolojiunsurlarından dolayı doğrudan yabancı yatırımların etkilediğibilinmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, Türkiye ekonomisindeson yıllarda artan doğrudan yabancı yatırımların iş gücü verimliliğiüzerindeki etkisini ampirik olarak analiz etmektir. Bu kapsamda 1971-2015 yılları arasında Türkiye’de DYY’nin iş gücü verimliliği üzerindekietkisi ampirik olarak analiz edilmiştir. Çalışmada birim kök testlerindensonra, eşbütünleşme ilişkisinin test edilmesinde Johansen (1988; 1991)yöntemi kullanılmıştır. Uzun dönem katsayıları ise Dinamik En KüçükKareler yöntemi (DOLS) yöntemi ile tahmin edilmiştir. Eşbütünleşme testsonuçları; iş-gücü verimliliği, DYY, dışa açıklık, küreselleşme ve sermayebikrimi arasında uzun dönemli bir denge ilişkisinin varlığını işaretetmektedir. Uzun dönem katsayı tahmin sonuçları ise, DYY’nin iş gücüverimliliği üzerinde pozitif ve istatistiki olarak anlamlı bir etkiye sahipolduğunu göstermektedir. Nedensellik test sonuçları iş-gücü verimliliğive DYY arasındaki ilişkinin çift yönlü olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bulgular, DYY ile iş gücü verimliliği arasında geri beslemeli bir ilişkiolduğunu göstermektedir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Studies
Dergi Tarandığı Indeksler Art Index (Art Research Database, EBSCO)
Basım Tarihi 07-2018