Ekonomik Özgürlükler ve Doğrudan Yabancı Yatırımlar Arasındaki İlişki: Panel Eşbütünleşme Analizi
Doç. Dr. Emrah SOFUOĞLU
Doç. Dr. Oktay KIZILKAYA
Doğan Uysal
Manisa Celâl Bayar Üniversitesi, Türkiye
Ekonomik özgürlükler son zamanlarda araştırmacıların dikkatini çeken önemli kurumsalgöstergelerden birisi haline gelmiştir. Bir ülkenin ekonomik özgürlük seviyesinin yatırımları çekmenoktasında önemli bir faktör olduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda ülkelerin doğrudan yabancıyatırımları artırmak için ekonomik özgürlükler bağlamında etkin politikalar üretmesigerekmektedir. Bu çalışmada, ekonomik özgürlükler ile doğrudan yabancı yatırımlar arasındakiilişki incelenmektedir. Bu amaçla, çalışmada en çok doğrudan yabancı yatırım çeken 10 ülke (ABD,Hong Kong, Çin, İrlanda, Hollanda, İsviçre, Singapur, Brezilya, Kanada, Hindistan) ele alınmıştır.Çalışma 1995-2015 dönemini kapsamakta olup değişkenler arasındaki ilişkiyi tespit etmek içinPedroni eşbütünleşme testi, panel FMOLS ve panel DOLS yöntemlerinden yararlanılmıştır. Analizsonuçlarına göre, ekonomik özgürlükler ile doğrudan yabancı yatırımlar arasında uzun dönemli birilişki tespit edilmiştir. Bununla beraber, hem panel FMOLS hem de panel DOLS uzun dönem katsayıtahmincileri ekonomik özgürlüklerde meydana gelen pozitif gelişmelerin söz konusu ülkelerdedoğrudan yabancı yatırımları arttırdığını göstermektedir. Bu bulgular sonuç kısmındadeğerlendirilmiş ve bazı politika önermelerinde bulunulmuştur.
Dergi Adı Business and Economics Research Journal
Dergi Tarandığı Indeksler Ulakbim, Econlit, Ebsco, Repec.
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 04-2019