Otolith Morphometry of Wels Catfish, Silurus glanis L., 1758
Doç. Dr. Ramazan YAZICI
Doç. Dr. Okan YAZICIOĞLU
Prof. Dr. Mahmut YILMAZ
Bu çalışmada Eylül 2015-Ağustos 2016 tarihleri arasında Sıddıklı Baraj Gölü'nden yakalanan yayın balığı için asteriskus ve lapillus boyutları ile balık boyutları arasındaki ilişkiler sunulmuştur. Sol ve sağ otolitlerin boyutları ile erkek ve dişi bireylerin otolit boyutları arasında anlamlı fark tespit edilmemiştir. Analizler için cinsiyetten bağımsız olarak sağ otolit ölçümleri kullanılmıştır. En güçlü korelasyon katsayısı tüm ilişkiler için doğrusal model kullanılarak elde edilmiştir. Bu nedenle ilişkilerin belirlenmesinde doğrusal model kullanılmıştır. Asterikus boyutları ile total boy arasındaki ilişkilerin r2 değerleri, lapillus boyutları ile total boy arasındaki ilişkilere göre daha yüksek bulunmuştur. Asteriskus yüksekliğinin, yayın balığının uzunluğunu tahmin etmek için diğer otolit ölçümlerinde göre daha uygun olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma, yayın balığının total boyu ve otolit boyutları arasındaki ilişkiler açısından ilk bilgileri sağlamaktadır. Bu çalışmadan elde edilen ilişkiler; predator türlerin beslenme rejimini yeniden yapılandırmak ve mide içeriğinden elde edilen yayın balıklarının boyutunu tahmin etmek için güvenilir bir araç olarak kullanılabilir ve aynı zamanda paleontologlara balık fosilleri araştırmalarında destek sağlayabilir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Limnology and Freshwater Fisheries Research