Some Morphometric Relationships of Wels catfish (Silurus glanis L., 1758) Inhabiting Sıddıklı Dam (Kırşehir, Turkey)
Doç. Dr. Ramazan YAZICI
Doç. Dr. Okan YAZICIOĞLU
Bu çalışmada yayın balığının morfometrik karakterleri ile total boyu arasındaki ilişkileri araştırmak ve ilişkileri değerlendirmek için en iyi modeli bulmak amaçlanmıştır. Bu çalışmada, Eylül 2015 ile Ağustos 2016 yılları arasında Sıddıklı Baraj Gölü'nde toplam 198 balık örneği yakalanmıştır. Alınan morfometrik ölçüler şunlardır: total boy (TL), anal yüzgeç uzunluğu (AFL), pectoral yüzgeç uzunluğu (PFRL), vücut yüksekliği (BH), kafa uzunluğu (HL) ve kafa yüksekliği (HH). ’Dişi ve erkeklerin pektoral yüzgeç ışınları (PFRL) arasında anlamlı bir fark gözlenmezken, diğer morfometrik ölçümlerde (TL, AFL, BH, HL ve HH) anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Morfometrik karakterler ile total boy arasındaki ilişkileri belirlemek için doğrusal ve doğrusal olmayan modeller kullanılmıştır. Doğrusal modelin tüm ilişkiler için en uygun olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle bu model tüm hesaplamalar için tercih edilmiştir. Tüm ilişkiler yüksek derecede anlamlı olup (P <0.001, r2> 0.81) ortalama yüzde tahmin hatalarının % 10'dan daha az olduğu saptanmıştır. AFL, PFRL, BH, HL ve HH'nin balık total boyunun iyi bir göstergesi olduğu ve yayın balığı boyunu belirlemek için önemli olduğu tespit edilmiştir. Ancak, erkek ve dişilerde balık boyunun tahmini için en iyi model anal yüzgeç uzunluğu ile total boy arasındaki ilişkidir. Çalışmanın verileri, yayın balığı için morfometrik karakterler arasındaki ilişkiler hakkında yeni bilgiler sunmaktadır.
Dergi Adı Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences
Makale Dili İngilizce