Morphometric Relationships of Nemipterus randalli (Russell, 1986) from İskenderun Bay
Doç. Dr. Ramazan YAZICI
Doç. Dr. Okan YAZICIOĞLU
Tamer Akkan
Giresun Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, Nemipterus randalli'nin morfometrik karakterler ile toplam uzunluğu arasındaki ilişkileri tanımlamak amaçlanmıştır. Kasım 2018 tarihinde toplam 107 örnek İskenderun Körfezi'nden elde edilmiştir. Sonuçlar, morfometrik karakter üzerinden bu türün toplam uzunluğunun tahminlerinin güvenilir olduğunu göstermektedir. Doğrusal regresyonlar, morfometrik karakterler ve toplam uzunluk arasındaki tüm ilişkiler için en iyi doğruluğu göstermiştir. Elde edilen ilişkiler arasında en iyi uyum toplam uzunluk ve baş uzunluğu arasında kaydedilmiş iken, en düşük korelasyon katsayısı değeri ise toplam uzunluk ile yatay ağız açıklığı arasında belirlenmiştir. Morfometrik ilişkilerin kurulması, balık uzunluğunun geriye doğru hesaplanmasına bir alternatif sağlayabilir ve avcı ile av boyutu arasındaki karmaşık ilişkilerin anlaşılmasına yardımcı olan bilgiler sağlayabilir. Morfometrik karakter verilerini kullanarak balıkların toplam uzunluğunu elde etmek için oluşturulan denklemler, predator balıkların beslenme çalışmalarında ve paleontolojik çalışmalarda kullanılabilir.
Dergi Adı JOURNAL OF ANATOLIAN ENVIRONMENTAL AND ANIMAL SCIENCES
Makale Dili İngilizce