Genetic variability of Beauveria bassiana and Metarhizium anisopliae var anisopliae isolates obtained from the Eastern Black Sea Region of Turkey
Prof. Dr. Ali SEVİM
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Monica Höfte
Zihni Demirbağ
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Beauveria bassiana (Balsamo) Vuillemin ve Metarhizium anisopliae var. anisopliae (Metschnikoff ) Sorokin dünyadaki mikrobiyal kontrol programlarında kullanılan en yaygın entomopatojenik funguslardır. Bu 2 önemli türün genetik çeşitliliğinin değerlendirilmesi etkili biyolojik mücadele stratejilerinin geliştirilmesi ve yapay epizootiklerin etkisinin değerlendirilmesinde faydalıdır. Bu çalışmada, Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’nden elde edilen 13 adet B. bassiana ve 33 adet M. anisopliae var. anisopliae suşu içerisindeki genetik çeşitlilik Çoğaltılmış Parça Uzunluk Polimorfizm (ÇPUP) tekniği ve izoenzim analizi kullanarak belirlenmiştir. ÇPUP verilerinin küme analizi hem B. bassiana hem de M. anisopliae var. anisopliae suşlarını sırasıyla 3 ve 4 farklı gruba ayırmıştır. α ve β- esteraz band paterni M. anisopliae var. anisopliae izolatlarını açıkça ayırmasına rağmen, B. bassiana izolatları için yeterli bilgi vermemiştir. Ayrıca, bu çalışmada bütün izolatların farklı sıcaklıklarda (8, 16, 25, 37 °C), UV muamelesinde (30 ve 60 dak.) ve Tenebrio molitor’a karşı virulansı belirlenmiştir. Bu sonuçlar, bu bölgedeki B. bassiana ve M. anisopliae var. anisopliae populasyonlarında önemli bir genetik çeşitliliğin olduğunu göstermektedir. B. bassiana suşlarının çeşitliliği coğrafik konumla ilişkili görülmesine rağmen habitat tipi ile ilişkili değildir. B. bassiana izolatları arasında farklı sıcaklıklarda, UV muamelesinde ve patojenite bakımından da bir ilişki tespit edilmemiştir. M. anisopliae var. anisopliae suşlarının çeşitliliği ise ne coğrafik konumla ne de habitat tipi ile ilişkilidir. M. anisopliae var. anisopliae izolatları arasında da farklı sıcaklıklarda (16 °C hariç), UV muamelesinde ve patojenite bakımından bir ilişki tespit edilmemiştir. Burada verilen bilgiler bu bölgedeki fındık zararlıları ile mücadelede faydalı olabilir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turk J Biol
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Makale Dili İngilizce