A new study on the bacteria of Agrotis segetum Schiff Lepidoptera Noctuidae and their insecticidal activities
Prof. Dr. Ali SEVİM
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Zihni Demirbağ
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
İsmail Demir
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Agrotis segetumSchiff. (Lepidoptera: Noctuidae) Türkiye’de hemen hemen bütün sebzelerin en önemli zararlılarından birisidir. Bu çalışmada, daha etkili ve güvenli biyolojik mücadele etmeni bulmak için Agrotis segetum’un bakteriyal florası Karadeniz Bölgesi’ndeki sebze tarlarında farklı populasyonlardan toplanan larvalar üzerinde araştırıldı. Bu populasyonlardan dokuz bakteri izolatı kültüre alındı. Bu bakterilerden yedi tanesi tür seviyesinde, diğerleri ise cins seviyesinde tanımlandı ve karakterize edildi. Bakteriyal isolatların morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri, rutin ve geleneksel teknikler kullanılarak belirlendi. İzolatların karakterizasyonu, VITEK 32 bakteriyal tanımlama sistemi kullanılarak da gerçekleştirildi. Buna ilaveten, bütün izolatların NCBI genetik veritabanında karşılaştırmalarını yapmak ve ilişkili türler ile filogenetik yakınlıklarını belirlemek için 16S rRNA gen sekans analizleri yapıldı. Sonuç olarak, izolatlar Bacillus cereus (Ags1), Bacillus sp. (Ags2), B. megaterium (Ags3), Enterobacter aerogenes (Ags4), Acinetobacter calcoaceticus (Ags5), Enterobacter sp. (Ags6), Pseudomonas putida (Ags7), Enterococcus gallinarum (Ags8) ve Stenotrophomonas maltophilia (Ags9) olarak tanımlandı. Bütün izolatlar A. segetum’un florasında ilk kez belirlendi. Ayrıca, bakteriyal izolatların insektisidal etkileri A. segetum larvalarına karşı test edildi. Uygulamadan 8 gün sonra Enterococcus gallinarum (Ags8)’un en yüksek aktiviteye (%60) sebep olduğu bulundu.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turk J Agric For
Dergi ISSN 1300-011X
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded