Gökhöyük Tarım İşletmesi Arazilerinin İdaresinde Jeoistatistik veCoğrafi Bilgi Sistemleri Tekniklerinin Kullanımı
Mesut Budak
Siirt Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Nurullah ACİR
Arazi kullanımı, ana materyal ve topoğrafyaya bağlı olarak büyük değişkenlik gösteren toprak özelliklerinin mesafeyebağlı değişkenlikleri; toprağın verimliliği, kalitesi ve genel olarak sürdürülebilirliğini önemli düzeyde etkilemektedir. Buçalışma; yaklaşık 1900 hektar genişliğindeki Gökhöyük Tarım İşletmesi arazilerinin bir kısım toprak özelliklerinin mesafeyebağlı değişkenliklerini belirlemek, haritalamak ve işletme arazilerinin sürdürülebilir kullanımlarını etkileyecek sorunlarıntespit edilerek çözüm önerilerini ortaya koymak amacı ile gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, çalışma alanını temsil edecek şekilde63 noktadan ve 4 farklı derinlikten (0-30, 30-60, 60-90 ve 90-120 cm) toprak ve 19 noktadan da taban suyu örnekleri alınmıştır.Toprak örneklerinde elektriksel iletkenlik (EC), pH, kil, kum ve silt içerikleri ile hidrolik iletkenlik değerleri; taban suyuörneklerinde ise pH ve EC değerleri belirlenmiştir. Klasik istatistik ve jeoistatistik yöntemler ile çalışılan özelliklerin, arazidekigenel durumu ve mesafeye bağlı değişkenlikleri karakterize edilmiştir. Araştırma sonucuna göre, yüksek kil içeriğine sahipolan hem yüzey hem de yüzey altı topraklarında hidrolik iletkenlik değerleri (<20 mm h -1 ) oldukça düşük bulunmuştur. Bitkibesin elementi alımı üzerine önemli bir etkisi olan pH değerlerinin tüm derinliklerde ve arazinin önemli bir kısmında 8.5’inüzerinde; çalışma alanının orta kısmında bir hatta yer alan toprakların 60-120 cm derinliğinde EC değerleri (>4 dS m -1 ) sorunoluşturabilecek düzeylerde olduğu tespit edilmiştir. Bu bölgedeki su örneklerinin de EC değerleri 20 dS m -1 ’nin üzerindeolduğu görülmüştür. Kurak ve sıcak dönemlerde tuz içeriği yüksek taban suyunun kapilarite ile yüzeye taşınması, toprağınüretkenlik fonksiyonuna zarar verebilir. Toprak özelliklerinin mesafeye bağlı değişimini gösteren haritaların kullanımı ileçiftlik arazisinde bitkisel üretimin geliştirilmesine ve toprak kalitesinin iyileştirilmesine katkı sağlayacak kararların doğru birşekilde alınması mümkün olabilecektir.
Dergi Adı Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi
Basım Tarihi 02-2019