Effect of Management on Spatial and Temporal Distribution of SoilPhysical Properties
Engin Özgöz
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
Hikmet Günal
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
Hüseyin Önen
Türkiye
Mustafa Bayram
Dr. Öğr. Üyesi Nurullah ACİR
Bu çalışmanın amacı, toprağın fiziksel özelliklerinin mesafeye ve zamana bağlı değişimlerini belirlemek ve çeltik tarımının ürün rotasyonuna girmesi ile olabilecek farklılıkları karakterize etmektir. Yaklaşık 45 ha büyüklüğündeki çalışma alanı 100 m×100 mlik gridlere ayrılarak Mayıs 2005 ve 2011de 0-20 cm ve 20-40 cm derinliklerden toprak örnekleri alınmıştır. Gravimetrik nem içeriği (GWC), hacim ağırlığı (BD), penetrasyon direnci (PD) ve agregat stabilitesinin (AgS) değişimlerinin yapısını modellemek için jeoistatistiksel metotlar kullanılmıştır. GWC, BD ve PR için varyasyon katsayıları 0-20 cm derinlikte sırası ile %17.5, %7.1 ve %25.0 ve 20-40 cm derinlikte ise %12.8, %6.7 ve %17.1dir. Çalışma alanındaki arazilerin çoğunda yüzey ve altında BD (1.47 g cm-3) ve alt topraktaki PR değerleri (>2 MPa) eşik değerleri aşmıştır. GWC ve PRnin 0-20 cm ve 20-40 cm derinliklerdeki zamansal değişimi istatistiksel olarak önemli (P<0.01) iken BDnin yalnızca 20-40 cm derinlikteki değişimi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. GWC, BD ve PRnin mesafeye bağlı bağımlılıklarının devam ettiği mesafeler 2005 yılında 72 m ile 433 m arasında ve 2011 yılında ise 40 ile 1524 m arasında değişmiştir. Mesafeye bağlı bağımlılık 0-20 cm derinlikte GWC, BD ve PR için orta derecede iken AgSnin mesafeye bağımlılığının güçlü olduğu görülmüştür. Toprağın fiziksel özelliklerinin mesafeye bağlı değişimini gösteren haritalar, toprak kalitesinin bozunmasının önüne geçebilmek için gerekli tedbirleri almak ve kısıtlayıcı faktörleri belirlemek amacıyla faydalı bir şekilde kullanılmaktadır.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Tarim Bilimleri Dergisi-Journal of Agricultural Sciences