Organik madde uzaklaştırılmasının parçacık büyüklük dağılımına etkileri
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
İsmail Çelik
Çukurova Üniversitesi, Türkiye
Toprakta devam eden birçok fiziksel, kimyasal ve biyolojik süreç üzerine önemli düzeyde etkiye sahipolan parçacık büyüklük dağılımının doğru belirlenmesi, süreçler hakkında daha doğru yorumyapılabilmesini mümkün kılacaktır. Bu çalışmada, organik madde (OM) uzaklaştırılması önmuamelesinin kil içerikleri %18.8 ile %83.4 arasında değişen 80 toprağın parçacık büyüklük dağılımıüzerine etkileri incelenmiş ve OM uzaklaştırmasının gerekli olup olmadığı tartışılmıştır. Topraklar kil(<40%, %40-60 ve >60%) ve OM (%0-1, %1-2, %2-4 ve >%4) içeriklerine göre gruplara ayrılarak OMuzaklaştırmanın etkileri değerlendirilmiştir. OM uzaklaştırmanın beş farklı kum fraksiyonuna (53µ,106µ, 250µ, 500µ ve 1000µ) etkisi de bu çalışma kapsamında incelenmiştir. OM madde içeriği %0.17ile 6.78% arasında değişmektedir. Hidrojen peroksit ile OM uzaklaştırılması sonrasında kum ve kiliçerikleri istatistiksel olarak önemli düzeyde değişmiştir. OM uzaklaştırılması ile toprakların kil ve siltiçeriği artarken, kum içeriğinde OM içeriği %1’in üzerinde olan topraklarda önemli düzeyde düşüşgerçekleşmiştir. Kum fraksiyonlarında, orta kum (250 µ) boyutundaki artışa karşılık ince (106 µ)boyuttaki kum miktarında önemli düzeyde azalma tespit edilmiştir. Sonuçlar, OM içeriği %1’inüzerinde olan topraklarda OM uzaklaştırılmasının, tekstür bileşenlerini önemli düzeyde değiştirdiğinigöstermiştir. Uzaklaştırma olmadan yapılan tekstür analizinde kil ve silt içeriklerinin daha düşük, kumiçeriğinin ise daha yüksek olacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle, toprağın birçok önemli fonksiyonunungerçekleşmesinde etkili olan parçacık büyüklük dağılımının doğru belirlenmesi adına tekstür analizinebaşlamadan önce OM uzaklaştırılmasının standart bir ön işlem haline getirilmesi gerekmektedir.
Dergi Adı ANADOLU JOURNAL OF AGRICULTURAL SCIENCES
Basım Tarihi 01-2020