Plasmid Mediated Antibiotic and Heavy Metal Resistance in Bacillus Strains Isolatedfrom Soils in Rize Turkey
Prof. Dr. Ali SEVİM
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Elif SEVİM
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Toprak örneklerinden izole edilen 15 adet Bacillus suşu 17 farklı antibiyotiğe (ampisilin, metisilin, eritromisin, norfloksasin, sefalotin, gentamisin, siprofloksasin, streptomisin, tobramisin, kloramfenikol, trimetoprimsulfametaksozol, tetrasiklin, vankomisin, oksasilin, neomisin, kanamisin ve novabiosin) ve 10 farklı ağır metale (bakır, kurşun, kobalt, krom, demir, cıva, çinko, nikel, manganez ve kadmiyum) karşı dirençliliği ve plazmit DNA içeriği bakımından incelenmiştir. Toplam olarak 11 suş (%67) en azından bir antibiyotiğe dirençli bulunmuştur. En yaygın direnç metisilin ve oksasiline karşı gözlemlenmiştir. En yaygın dirençli suşlar ise Bacillus sp. B3 ve Bacillus sp. B11 olarak tespit edilmiştir. Bakır, krom, çinko, demir ve nikele karşı direnç belirlenmesine rağmen, cıva direnci gösteren 3 suş hariç (B3, B11 ve B12) cıva ve kobalta karşı direnç belirlenmemiştir. Yedi adet Bacillus suşunun plazmit içerdiği tespit edilmiştir. İzole edilen plazmitler Bacillus subtilis W168 suşuna transforme edilmiş, ağır metal ve antibiyotik direnç belirleyicilerinin plazmit üzerinde taşındığı bulunmuştur. Bu sonuçlar hem antibiyotik hem de ağır metal direnci ile plazmit içeriği arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Suleyman Demirel UniversityJournal of Natural and Applied Science