Yazarlar (5) |
![]() Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
![]() Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
![]() |
![]() |
![]() Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Çay bitkisi ( Camellia cinensis ) dünyada sudan sonra en çok kullanılan içecektir. Bu çalışmada, fabrikaya getirilen yaş çayın kuru çay ola - rak imal edilinceye kadar olan her bir işlenme aşamasındaki süreçte üzerinde doğal olarak bulunan, Gram negatif koliformbakterilerin an - tibiyotik direnç profillerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. İzole edilen koliform bakterilerin identifikasyonu koloni morfolojisi, Gram bo - yanma özelliği geleneksel yöntemler kullanılarak yapılmıştır. Agar disk difüzyon metodu ile antibiyotik direnç profilleri belirlenmiş ve TEM tipi beta-laktamaz ve tetrasiklindirenç genlerinin varlığı PCR ile araştırılmıştır. Yaş çayın işleme aşamalarında toplam 312 enterik bakteri izole edilirken işlenmiş çayda herhangi bir mikroorganizma gözlemlenmemiştir. İzolatların %35,8’i Klebsiella , %17,6’sı Citrobac- ter , %15,1’i Enterobacter , %8,3’ü Edwarsiella , %7,1’i Escherichia cinslerine ait oldukları belirlenirken %16,1’i tanımlanamamıştır. İzole edilen suşlarda en yüksek direnç %81,73 ile ampisiline karşı gözlenirken, nalidiksik asit, netilmisin ve imipeneme dirençli suş bulunma - mıştır. Ampisilin dirençli suşların ikisinde TEM tipi β-laktamaz geni ( bla TEM ) tespit edilmiştir. İzole edilen suşlarda tet (A), (B) ve (C) gen - lerinin varlığı araştırılmış ve tetrasiklin dirençli suşlarda tet (B) geninin yaygın olarak bulunduğu tespit edilmiştir. Yapılan transformasyon çalışmaları sonucunda tetrasiklin, ampisilin, streptomisin, seftazidim ve trimethoprim/sülfametaksazol dirençlerinin transfer edilebilir ol - duğu tespit edilmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan tam makale |
Dergi Adı | Marmara Fen Bilimleri Dergisi |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 12-2016 |
Cilt No | 4 |
Sayfalar | 150 / 157 |