Çay Üretim Aşamalarından İzole Edilen Mayaların Tanımlanması
Hacer Taşkıran Genç
Şengül Alpay Karaoğlu
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Türkiye
Çay Dünya'da sudan sonra tüketilen en önemli içecektir. Bu çalışmada, çayyapraklarının tarladan fabrikaya gelişi ile başlayan çay işleme aşamalarından ve poşetlenensiyah çaydan izole edilen mayaların tanımlanması ve bir dizi biyokimyasal özelliklerininbelirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada toplam 69 maya izolatı elde edilmiştir. İzolatlarınklasik yöntemler ve Vitek YBC tanımlama kart sistemi kullanılarak tür tanımlamalarıyapılmıştır. Çalışmada izolatların %52.17'si Vitek YBC tanımlama sistemi ve klasik metotlarile birlikte %94-99 doğrulukta tür seviyesinde tanımlanırken, diğer izolatlar tanımlanamamıştır.Çalışmada beş farklı cins (Candida, Geotrichum, Cryptococcus, Saccharomycesve Trichosporon)ve 11 farklı türtespit edilmiştir. En sıklıkta rastlanan türler sırasıyla Candidafamata (Debaryomyces hansenii (Zopf) Lodder Kreger-van Rij, in Kreger-van Rij 1984)(%13), Cryptococcus Iaurentii (Cryptococcus Iaurentii (Kuff.) C.E. Skinner, Am. Mid/. Nat.43:249, 1950) (%11 .5) ve Candida krusei (lssatchenkia orientalis Kudryavtsev, Bot. Mater. Otd.Sporov. Rast. Bot. Inst. Komarova Akad. Nauk S.S.S.R. 13: 143, 1960)(%7) olarak tespitedilmiştir.İzolatların %5'inde slime aktivitesi pozitif, %51'inin ise hif ya da pseudohifoluşturmayıp maya formunda olduğu belirlenmiştir. İzolatların %39'unda 0.001'liksiklohekzimit direnci belirlenmiştir. İzolatarın 43'ünün %50 ve 60'lık glikoz ortamında iyiüreyebildiği tespit edilmiştir. Üreme sıcaklıklarına bakıldığında izolatların 45 °C'deüreyemedikleri ancak 42 °C'de 35'inin üreyebildiği belirlenmiştir. Fermentasyon testlerisonucunda izolatların 52'sinin test edilen farklı karbonhidrattan en az birini, RÇM17C'nin ise farklı karbon kaynağını fermente edebildiği belirlenmiştir. Yapılan çalışmasonucunda çay işleme aşamalarında ve paket çayda mayaların varlığı tespit edilmiş ve bumayaların tanımlanması gerçekleştirilmiştir.
Dergi Adı Mantar Dergisi
Basım Tarihi 04-2017