İlk ve Ortaöğretim Okulu Yönetici Yardımcılarının Alması Gereken Hizmetiçi Eğitim Konuları Hakkında Okul Yöneticilerinin Görüşleri
Prof. Dr. Nuri BALOĞLU
Bu çalışmada ilk ve ortaöğretim kurumlarında görevli müdür yardımcılarının okul yöneticiliği alanındaki mesleki gelişmelerini sağlayacak olan hizmetiçi eğitim konu başlıkları hakkında okul müdürlerine ait görüşlerin neler olduğu belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırma evreni 2005-2006 öğretim yılında Kırşehir il genelinde 51 ilk ve ortaöğretim kurumunda görev yapan 51 okul müdürü ile 110 müdür yardımcısından oluşmaktadır. Çalışma random yolla seçilen iki örneklem grubu üzerinde yürütülmüştür. İlk çalışma grubu 10’u ilköğretim ve 10’u da ortaöğretim kurumu olmak üzere toplam 20 okul yöneticisinden oluşturulmuştur. İkinci çalışma grubun ise yine aynı kurumlarda müdür yardımcısı olarak görev yapan 42 müdür yardımcısından oluşmaktadır.Araştırmada verileri elde etmek için, her iki örneklem grubunda iki kez veri elde edilmiştir. İlkinde deneklerden müdür yardımcılarının okul yöneticiliği alanındaki mesleki gelişmelerini sağlayacak 5 adet hizmetiçi eğitim konu başlığını öncelik sırasına göre yazarak ifade etmeleri istenmiştir. Bu yolla elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak çözümlenmiş ve çözümleme sonucunda oluşan konu listesi frekans sıklığı dikkate alınarak yeni bir ölçek haline getirilmiştir. İkinci kez, aynı örneklem gruplarına, bu kez tercih listesi şeklinde uygulanan hizmetiçi eğitim konu başlıklarının puanlanarak seçimi istenmiştir.Yapılan ikinci analiz sonucunda elde edilen bulgulara göre, okul yöneticiliğinde mesleki gelişme için müdürlerin, yardımcıları için “İnsan İlişkileri ve İletişim” konusunu ilk sırada gerekli görürken, müdür yardımcılarının kendileri için “Bilgi Teknolojileri” konusunu ilk sırada gerekli gördükleri bulunmuştur. Araştırmada elde edilen bulgular yorumlanmakta, merkezi ve yerel düzeyde planlanan hizmetiçi eğitim faaliyetlerinde de bu durumun dikkate alınması önerilmektedir.
ilk öğretim ikinci kademe,okul yönetici yardımcıları,ilk öğretim,hizmet içi eğitim,okul yöneticileri,mesleki gelişim
Dergi Adı Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler TUBİTAK - ULAKBİM EBSCO host The Directory of Open Access Journals - DOAJ Türk Eğitim İndeksi Akademia Sosyal Bilimler Indeksi (ASOS Index)
Basım Tarihi 01-2007