Orta yaş dönemi kadınların menopozal yakınma ve öz-etkililik algılarının değerlendirilmesi
Dr. Öğr. Üyesi Nurdan AYMELEK ÇAKIL
Prof. Dr. Ayla ÜNSAL
Giriş-Amaç: Menopoz; biyolojik, psikolojik, sosyalve kültürel faktörleri kapsayan kadın yaşamındakiönemli bir geçiş dönemidir. Bu dönemde kadınlarınyaşayabilecekleri birçok sorun bireyin öz-etkililikalgısını olumsuz etkileyebilir. Bu çalışma, orta yaşdönemi kadınların öz-etkililik algılarını belirlemekamacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Gereç-Yöntem:Araştırma, Kırşehir il merkezindeki364 orta yaş dönemi kadın üzerinde yapılmıştır.Araştırmanın verileri, anket formu ve Öz-EtkililikYeterlik Ölçeği (ÖEYÖ) ile toplanmıştır.Bulgular:Kadınların %38.5’inin 55-59 yaşlarıarasında, %42.3’ünün ilkokul mezunu, %86’sınınçalışmadığı, %78.8’inin evli olduğu saptanmıştır.Kadınların toplam ÖEYÖ puan ortalaması76.08±19.97 olarak belirlenmiştir. Tartışma ve Sonuç: Araştırmanın sonucunda; 50-54 yaşındaki, üniversite mezunu, çalışan, evli, eşiüniversite mezunu, çocuk sahibi, sağlık güvencesiolan ve kronik bir hastalığa sahip olmayan kadınlarınöz-etkililik algıları diğer gruplardan daha yüksekbulunmuştur. Menopoza normal zamanda giren,premenopozal dönemde olan ve menopoza yöneliktedavi alanların ÖE algıları diğerlerine göre yüksekçıkmıştır. Sıcak basması, gece terlemesi, boğulmahissi gibi vazomotor; hüzünlenme, ağlama nöbetlerigibi emosyonel; üriner enfeksiyon, ürinerinkontinans gibi ürogenital sorun yaşamayankadınların ÖE puan ortalamaları bu sorunlarıyaşayanlara göre daha yüksek çıkmıştır.
Dergi Adı Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi (STED)
Dergi Tarandığı Indeksler Tübitak Türk Tıp Dizini
Basım Tarihi 10-2020