Farklı Kültürlerde ve Eğitimsel Süreçte Renklerin Dili
Prof. Dr. Nihat ÇALIŞKAN
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Elif Kılıç
Toplumlar, içinde bulundukları alan ve yapılarına göre kendine has kültürleroluşturmuştur. Nesne ve varlıkları tanımlamada, insanların iç dünyasını ifadesindekullanılan renkler de kültürlerin bir bileşenidir . İnsanların duygu ve düşüncelerinetercüman olan renkler zaman içerisinde değişik anlamlar kazanmıştır. Renklerinkazandıkları anlamlar bireyin içinde bulunduğu kültüre göre farklılıklar göstermekte vegünlük yaş amda etkisini değişik şekillerde göstermektedir. Ayrıca renkler, bireylerifizyolojik ve psikolojik olarak da etkilemektedir. Bu çalışmada renklerin genel olarakçağrış tırdıkları ve kültürlere göre kazandıkları anlamlar, bunun yanında renklerin eğitselsüreçteki etkilerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Söz konus çalışma, tarama modeliele alınarak hazırlanmıştır. Renklerin kültürlere göre hemen hemen aynı şeyleri ifadeedebileceği gibi çok farklı şeyleri de sembolize edebileceği ve renklerin eğitsel sü reçlerdede etkili olabileceği sonucuna varılmıştır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi